Koje rase pasa su najbolje za život sa djecom?

Menprom

Odabir pravog ljubimca za život u porodici sa djecom česta je dilema roditelja. Jedno je sigurno –  sa psima nećete mnogo pogriješiti. Oni su ljubimci koji pružaju mnogo ljubavi koja se još jače osjeća u njihovom odnosu prema djeci. Ipak, potrebno je obratiti pažnju na karakteristike različitih rasa kako biste za svoju porodicu odabrali najbolju.

Reha Centar

Prije svega, važno je u kakvom prostoru živite i u skladu s tim treba razmotriti kakav  temperament psa odgovara vama i vašem djetetu. U temperament ljubimca spada i količina energije koju ima, pa je obavezno da razmislite da li psu možete obezbijediti dovoljno aktivnosti i šetnje koje iziskuje. Pored toga, veličina ljubimca i njegova njega dvije su bitne karakteristike koje se moraju uzeti u obzir pre donošenja odluke. U nastavku teksta otkrijte koja rasa psa bi za vas bila pravi izbor.

#1 Zlatni retriver – omiljeni medju djecom

Ovaj pas srednje veličine jedna je od najrasprostranjenijih rasa zbog svoje druželjubive i nježne naravi. Posjeduje veliki nivo energije i zato ga je najlakše čuvati u kućama sa dvorištem za koje im je potrebno obezbijediti i odgovarajuću kućicu.

Ukoliko se odlučite za ovaj način čuvanja zlatnog retrivera, preporučujemo vam da potražite  najpovoljnije cene kućica za pse online i tako svom ljubimcu obezbijedite udobno mjesto čak i dok provodi vrijeme napolju. Zlatnog retrivera osim energičnog temperamenta odlikuje i velika inteligencija, pa je njihova dresura zabavna i laka.

Ova rasa prelijepe zlatne dlake, po kojoj je i dobila ime, je tiha, pa nije pogodna kao pas čuvar. Njega je preporučljiva više puta nedeljno  s obzirom na dugačku dlaku čiji donji sloj ne bi smio da se ućeba. Nema sumnje da će ovaj pas ostvariti odličan odnos sa djecom, ali treba ga dresirati od malena.

#2 Labrador retriver  – veliki pas umiljatog lica

Slično zlatnom retriveru, labrador retriver je jedna od najpopularnijih rasa koja se prije svega preporučuje porodicama sa djecom. Poznati su po svojoj odanosti i umiljatosti u blizini ljudi. Po prirodi su bučni, a u prisustvu nepoznatih ljudi mogu ih dočekati podjednako radosno kao i vas, pa takodje nisu pogodni kao psi čuvari.

Odlikuje ih snažno tijelo i kratka dlaka koja je za održavanje prilično jednostavna. Ovo je pas srednje veličine, ali zbog energičnosti bi bilo poželjno čuvati ga u kućama koje imaju veliko dvorište. Obavezne su šetnje minimum dva sata dnevno.

#3 Bigl – mnogo energije u malom ljubimcu

Ovo je lovačka vrsta psa koja zahtjeva duže šetnje – od dva sata i više. Može biti odličan pas čuvar, glasan je i nekada se kretao u okviru čopora, tako da se dobro slaže sa ostalim ljubimcima. Jedini izuzetak je mačka na koju ga treba rano navići.

Njihova kratka dlaka je otporna na različite vremenske uslove i laka za održavanje. Dresura i ulaganje veće količine energije, glavne su obaveze koje ovaj pas zahtjeva. Ako ste osoba koja voli da u svom danu organizuje dosta fizičke aktivnosti, u koje naročito mogu da budu uključena djeca, onda je ova rasa savršen izbor za vas.

#4 Pudla –  otmena i razigrana

Pametna i društvena rasa koja se može naći u tri veličine: patuljasta ili toy pudla, srednja i velika. Bitno je naglasiti da patuljasta vrsta može ispoljiti ljubomoru, te nije najbolji izbor za život sa djecom, pa se u tom slučaju preporučuju srednja ili velika pudla. Svojim šarmom i vjernošću kupiće svakog ko se odluči za čuvanje ove vrste.

Zbog ženstvenog izgleda i duge dlake koja se mora redovno održavati, mnogi zanemaraju njenu snagu. Karakteristična duga i kovrdžava dlaka je takodje i hipoalergijska, pa je samim tim pudla sjajan pas za roditelje čija djeca imaju česte alergije. Jedna je od rasa sa najdužim životnim vijekom – u prosjeku 15 godina. Veoma je dobra sa djecom, a zahtjeva šetanje oko pola sata dnevno.

#5 Škotski ovčar – dostojanstveni čuvar

Rasa koja je postala popularna preko knjige Erika Najta – Lesi se vraća kući. Svima poznata Lesi po karakteru i prema svojoj prvobitnoj ulozi pas je čuvar. Ima dugu i bujnu dlaku koja zahtjeva svakodnevno sredjivanje, dok postoji i druga vrsta koja je kratkodlaka i jednostavnija za održavanje.

 S obzirom na velike dimenzije, ovaj pas je pogodniji za kuće sa dvorištem. Iako je u pitanju veliki pas, ne posjeduje preveliku količinu energije. Sasvim je dovoljan jedan do dva sata šetnje dnevno uz redovan trening. Brzo uče i sa djecom su veoma pažljivi. Dresura škotskog ovčara je potrebna, ali zbog njihovog temperamenta odvija se lako.

Pa da rezimiramo…

Pri odabiru pravog ljubimca za život sa djecom  važno je dobro proučiti sve osobine različitih rasa kako biste dobili onog koji odgovara svima u porodici. Bitno je istražiti i koje su registrovane odgajivačnice pasa koje nude rasu koju želite. Pored navedenih rasnih pasa, uvijek u obzir treba uzeti i mješance koji u azilima strpljivo čekaju na nekog ko bi im pružio toplinu doma i mjesto u porodici. Psi su životinje koje će uz vlasnike koji im pruže ljubav i adekvatnu negu uzvratiti u mnogo većoj mjeri, a dijete naučiti vrednostima kroz koje će pravilno razviti odnos prema prijateljstvu i odgovornosti.

Avokado.rs / foto https://www.pexels.com/photo/mother-with-son-and-collie-on-path-in-forest-7828566/https://pixabay.com/photos/kid-dog-outdoors-little-girl-girl-5718703/

 

 

 

 

 

Komentari

Komentara