Koalicija “Pod lupom”: Na svakom trećem biračkom mjestu nije propisno istaknuta lista članova biračkih odbora

Spread the love
Menprom

Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom” obavještava javnost da je za Prijevremene izbore 2023. godine u gradovima Bihaću, Srebreniku i Tuzli, i općinama Bratunac i Vogošća, angažovala na izborni dan preko 300 građanskih, nestranačkih posmatrača izbornog dana koji će posmatrati cjelokupni izborni proces na biračkim mjestima i u lokalnim izbornim komisijama. Podsjećamo, Koalicija “Pod lupom” ne posmatra Prijevremene izbore u Zvorniku zbog toga što na izborima u ovom gradu učestvuje samo jedan kandidat. Podatke sa terena zaprima Pozivni centar Koalicije ”Pod lupom”, a na otklanjanju izbornih nepravilnosti radi Pravni tim Koalicije „Pod lupom“, pri čemu se izvještavanje vrši u realnom vremenu.  Za sve posmatrače Koalicije “Pod lupom” omogućen je nesmetan pristup biračkim mjestima na koje su bili raspoređeni u svim gradovima i općinama.

Reha Centar

Kada je u pitanju proces otvaranja biračkih mjesta, svi članovi biračkog odbora su bili prisutni na biračkim mjestima u 06:00 h u 83.5% slučajeva. Trenutno u Tuzli, jedan birački odbor radi u nepotpunom sastavu (biračko mjesto 050A129).

Ni na jednom biračkom mjestu nije zabilježen nedostatak izbornog materijala. Na dva biračka mjesta glasački listići nisu ručno brojani, i to jednom u Srebreniku (049A061) i jednom u Tuzli (050A103).

Iz izbornog ciklusa u izborni ciklus se nastavlja zanemarivanje obaveze da bude izvješena lista članova biračkog odbora na kojem se vidi naziv političkog subjekta za svakog člana biračkog odbora. Na Prijevremenim izborima 2023. godine, na 17.1% biračkih mjesta, lista je izvješena, ali na njoj stoji šifra, umjesto naziva političkog subjekta, a na 13.7% biračkih mjesta lista članova biračkog odbora uopće nije istaknuta.

Na svim biračkim mjestima, glasačka kutija je pokazana prazna prije otvaranja biračkih mjesta. Također, na svim biračkim mjestima je osigurana tajnost glasanja, odnosno glasačke kabine su postavljene na način da niko ne može vidjeti za koga je birač glasao, ali u skladu sa novom procedurom prema kojoj je otvor glasačke kabine okrenut prema posmatračima i članovima biračkih odbora.

Ukupno 90.2% biračkih mjesta otvoreno je tačno u 7:00 h, dok je 9.8% biračkih mjesta otvoreno do 7:15h. Iako je broj biračkih mjesta koja su kasnila u otvaranju biračkih mjesta veći od uobičajenog, to se može pripisati vremenskim uslovima.

Koalicija „Pod lupom“ je pozvala političke subjekte da poštuju izborna pravila i izbornu šutnju. Svim političkim subjektima je tada zabranjeno učešće u javnim političkim aktivnostima, kao što su skupovi, uticaj na birače putem materijala na biračkom mjestu ili oko njega, kao i uticaj na birače putem svih vrsta sredstava komunikacije. Pozvani su i mediji da ne izvještavaju o aktivnostima koje se odnosi na izbornu kampanju. Građane su ohrabrili da izađu na izbore jer je to najbolji način da spriječe izborne prevare i ne dozvole da neko drugi zloupotrijebi njihov glasački listić.

aktuelno.ba

 

 

 

Iz Koalicije „Pod lupom“ su pozvali građane i građanke da prijave sve uočene nepravilnosti Koaliciji „Pod lupom“ putem besplatnog broja 080 05 05 05, obrasca ‘Prijavi izbornu nepravilnost’ (https://neregularnosti.electionsobserver.org/) na web stranici www.podlupom.org ili putem društvenih mreža Koalicije „Pod lupom“.

Komentari

Komentara