Kapitulacija Parlamenta BiH pred liderima “sedmorke”

Spread the love
Rental Travel

Juče je vladajuća parlamentarna većina, umjesto da provođenje Odluke Međunarodnog suda za ljudska prava iz Strazbura u predmetu Sejdić-Finci vrati u institucije Bosne i Hercegovine, izglasala svoju kapitalaciju.

Reha Centar

Odustajući od svoje izvorne zakonske funkcije u korist lidera svojih stranaka, odnosno pregovaračkog tima, svjesno su ovo važno pitanje sa pravnog, ponovo vratili na politički teren.

Umjesto da se glasa o amandmanima, koji su se nakon  više od godinu dana čekanja našli u Parlamentu BiH, usvojen je zaključak da se provedba odluke nastavi rješavati vaninstitucionalno političkim dogovorima.

Poslanici Stranke za Bosnu i Hercegovinu su predložili da sedmorica lidera budu samo komisija Parlamentarne Skupštine BiH, što nije prihvaćeno, čime je parlament propustio priliku da tzv. lidere stavi u svoju funkciju.

Srećom, jučer je odbijen i prijedlog Milorada Živkovića kojim se „osuđuju  neprimjereni pritisci od strane Tužilaštva BiH na poslanice i delegate“, a tiču se provođenja istrage u vezi sa provođenjem Odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci protiv BiH.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu podsjeća da  neprovođenje odluka međunarodnih sudova jeste krivično djelo i Tužilaštvo BiH  je dužno provoditi istragu u ovom predmetu.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu se slaže sa nedavnom izjavom Mladena Bosića „da su pregovori lidera očigledno propali, da su veliki poraz za sve i tri koraka unazad“.

Stranka za Bosnu i Hercegocvinu dodaje da je Bosić propustio da kaže kolika je  šteta učinjena za Bosnu i Hercegovinu u smislu njenog međunarodnog ugleda, zastoja na evropskom putu i obustavljanja novčanih sredstava Bosni i Hercegovini od strane međunarodnih finansijskih institucija.

                                                                            Press služba Stranke za Bosnu i Hercegovinu

AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara

Posted In: