-
Uprava policije MUP TK-a: Pronađeno i oduzeto oko 9 kg droge, jednom licu oduzeta sloboda - 13 hours ago
-
BKC Tuzla: Prva repriza predstave za djecu „Pipi Duga Čarapa” u petak 26. aprila - 14 hours ago
-
U radnoj posjeti Upravi policije boravili međunarodni policijski atašei i predstavnici delegacije Evropske Unije - 14 hours ago
-
Praznik rada: Neradni dani su 1. i 2. maj - 15 hours ago
-
O realizaciji Altas Partnerskap programa razgovarano u kabinetu ministra Omerovića - 15 hours ago
-
Uprava policije MUP TK-a: Uspješno okončana kampanja “Poštuj život, ne oružje” FOTO - 16 hours ago
-
Objavljen Javni poziv za učešće u IMPAKT inkubatoru poslovnih ideja - 16 hours ago
-
Otvoren poziv za apliciranje iz Fonda raspoloživog za podršku investicijama iz dijaspore „Lokalni dijasporski investicijski fond“ - 16 hours ago
-
Poziv na akciju čišćenja i druženje na obali jezera Modrac u nedelju, 28. aprila - 16 hours ago
-
Parne lokomotive sa TK u funkciji razvoja lokalnog turizma - 16 hours ago
Kakvu hranu jesti za ramazan kad je post na visokim temperaturama?
Semen Oner, šefica kuhinje s Odsjeka za kulinarstvo na Univerzitetu za ekonomiju u Izmiru, u Turskoj, tokom odabranog mjeseca za muslimane, ramazana, savjetovala je konzumaciju jela koja nisu previše začinjena.
Podsjetila je kako je post i ove godine dug i dolazi u vrijeme kada su povišene temperature zraka zbog čega je savjetovala namirnice i hranu napravljenu na maslinovom ulju i sa dodatkom jogurta.
“Savjetujem izbjegavanje vrlo začinjene, slatke i slane hrane, jer izaziva žeđ. Ispravnije je usmjeriti se ka lakšoj hrani”, poručila je Oner.
Podsjetila je kako je moguće pronaći svježe namirnice i sezonsko voće i povrće.
“Treba birati jela na maslinovom ulju ili jela sa povrćem i mesom. Naprimjer, kao što može artičoka na maslinovom ulju, može i artičoka sa mesom”, rekla je Oner koja savjetuje izbjegavanje pržene hrane.
Idealna sofra za iftar, prema njenim riječima, bila bi jela u kojima preovladava povrće te napomenula da postoje mnoga jela koja se mogu napraviti od patlidžana.
Također, preporučila je pravljenje čorbi od jogurta ili čak hladne čorbe od paradajza koja je ispravan izbor kako bi se nadomjestila izgubljena količina tečnosti tokom dana kada su povišene temperature zraka.
Oner je savjetovala i pravljenje poslastica koje nisu teške za stomak, odnosno voćne varijante.
Anadolija /Radiosarajevo ba / aktuelno.ba