Jovankin prelazak na islam

Spread the love
Menprom

Makedonka Jovanka – Sema Popčevska je jedna od džematlijki sa kojom sam se nedavno upoznala u gradu Eshu u Luksemburgu. Jovanka je prešla na islam prije nego se udala za svog supruga Skendera Huršida. Kako je ispričala, sa islamom se površno upoznala jošu makedonskoj osnovnoj školi ,Sveti Kliment Ohridski” koju su pohađala i muslimanska djeca.

Reha Centar

Nakon časova Jovanka se nastavljala družiti sa drugaricama, prije svih, Turkinjama i divila se njihovoj duhovnoj snazi da su, iako maloljetne, odlučne postiti cijeli mjesec ramazan. U srednjoj školi Jovanka se intenzivno družila sa Turkinjom Suzan koja joj je podrobnije objasnila principe islama. I sama je počela postiti i prakticirati neke islamske propise. Pošto njene drugarice Turkinje nisu bile pokrivene i Jovanka je odlučila da nosi hidžab samo kad obavlja vjerske obrede.

Znala je da se prelazak na islam mora učiniti očitovanjem Kelime-i šehadeta. Zato je još kao djevojka nabavila Ilmihal i pročitala Kelime-i šehadet nasamo. Nakon toga je pomislila da će biti pripadnica Islama samo ako Kelime –i šehadet nauči napamet i pred nekim ga prouči, što je i učinila. Za sebe je izabrala tursko ime Sema. Poslije primanja islama čvrsto je odlučila da se uda za nekog od pripadnika islama, po mogućnosti Turčina.

Želja joj se i ispunila. Uz pomoć prijateljice Suzan Sema je upoznala sadašnjeg supruga Skendera Huršida. Sema danas uči Kur'an i ima nekoliko prijevoda Kur'an, ali pošto je članica bošnjačkog džemata, voljela bi nabaviti i prijevod Kur'ana na bosanskom jeziku.

(Kalesija.com)

Komentari

Komentara