Izvršeni pretresi na 12 lokacija i rasvijetljeno više krivičnih djela

Spread the love
Menprom

Službenici Uprave policije MUP-a TK-a su 22. i 23.03.2017.godine,  u okviru redovnih poslova i zadataka na sprečavanju i suzbijanju krivičnih djela na području Tuzlanskog kantona izvršili ukupno 12 pretresa, kojom prilikom su pronađeni različiti predmeti, čije se posjedovanje može dovesti u vezu s izvršenjem prekršaja ili krivičnog djela.

Reha Centar

Naime, službenici Odjeljenja za opći kriminalitet MUP-a TK-a izvršili su pretres nad licem A.Š. (1978.) iz Tuzle, od kojeg je privremeno oduzet mobitel, koji će biti predmet vještačenja, kao sredstvo koje je najvjerovatnije korišteno za izvršenje nezakonitih radnji. Navedeno lice je lišeno slobode, zbog postojanja osnova sumnje da je zajedno sa još jednim licem, tokom mjeseca marta tekuće godine, počinilo krivično djelo Iznuda iz člana 295. Krivičnog zakona FBiH na štetu jednog lica sa područja Tuzle. A.Š. je nakon kriminalističke obrade, uz Izvještaj predat u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu TK-a na daljnje postupanje.

Takođe, službenici OKP PU Tuzla su prilikom pretresa kod lica I.O. (1995.), u Tuzli pronašli i privremeno oduzeli jednu SIM-karticu, dok su tokom pretresa kod lica E.M. (1991.) pronašli i privremeno oduzeli jedan mobitel. Navedeni predmeti će biti vještačeni u svrhu dokumentovanja Izvještaja protiv navedenih lica prema Tužilaštvu TK-a zbog postojanja osnova sumnje na učinjenje krivičnih djela „Nasilničko ponašanje“ iz člana 362. i „Oštećenje tuđe stvari“ iz člana 293. KZ FBiH. Prilikom pretresa kod lica A.B., takođe u Tuzli, službenici PS Zapad su pronašli i privremeno oduzeli pmv „Toyota“ (za koje je ustanovljeno da potječe iz carinskog prekršaja i isto će biti predato u nadležnost Upravi za indirektno oporezivanje BiH) sa nepripadajućim tablicama za koje je ustanovljeno da potječu iz krivičnog djela Krađa. Protiv navedenog lica će biti dokumentovan prekršaj shodno odredbama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH i Izvještaj prema Tužilaštvu TK-a zbog postojanja osnova sumnje na učinjenje krivičnog djela Krađa.

Službenici PU Lukavac su prilikom pretresa na području općine Lukavac kod lica I.M. (1979.), pronašli i radi daljnjih provjera privremeno oduzeli lovačku pušku, u vezi čega će protiv imenovanog lica biti dokumentovan Izvještaj prema Tužilaštvu TK-a, zbog postojanja osnova sumnje na učinjenje krivičnog djela iz člana 371. KZ FBiH Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Prilikom pretresa na području općine Srebrenik, službenici OKP PS Srebrenik su kod lica N.H. (1975.) pronašli i radi daljnjih provjera privremeno oduzeli malokalibarsku pušku, te će protiv imenovanog lica biti dokumentovan Izvještaj prema Tužilaštvu TK-a, zbog postojanja osnova sumnje na učinjenje krivičnog djela iz člana 72. Zakona o oružju i municiji TK-a.

Službenici OKP PU Živinice su prilikom pretresa kod lica A.S. (1965.) u Živinicama, pronašli i privremeno radi daljnjih provjera oduzeli lovačku pušku. Protiv pomenutog lica će biti dokumentovan Izvještaj prema Tužilaštvu TK-a, zbog postojanja osnova sumnje na učinjenje krivičnog djela iz člana 72. Zakona o oružju i municiji TK-a. Takođe, u Živinicama je nakon pretresa kod lica S.Č. pronađen i privremeno oduzet ručni mlin tzv. „drobilica“ s ostacima materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „kanabis-sativa“ i kutija sa dva tzv. „džointa“ sa sadržajem materije koji asocira na navedenu opojnu drogu. Nakon vještačenja pronađene materije, protiv S.Č. će nadležnom Tužilaštvu biti dokumentovan Izvještaj, zbog postojanja osnova sumnje na učinjenje krivičnog djela iz člana 239. KZ FBiH, Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga.

MUP TK – aktuelno.ba

Komentari

Komentara