Izbori u BiH moraju biti 2014.!

Spread the love
Menprom

Oslobođenje je objavilo da je predsjedavajući Doma naroda Staša Košarac na dnevni red sjednice najavljene u ponedjeljak, 16. decembra, uvrstio iste izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje je već odbio Predstavnički dom Parlamenta BiH.

Reha Centar

Riječ je o svojevrsnom manevru SNSD-a, koji nastoji na ovaj način naknadno dobiti izgubljenu bitku: Milorad Živković je bio predlagač u Predstavničkom domu, tražio je da se SNSD-ove izmjene i dopune razmatraju po hitnoj proceduri i to sve u trenutku kada je pred poslanicima već bio prijedlog koji su u proceduru uputili SDS i PDP.

Živković i Košarac
Kao što je poznato, Predstavnički dom je prihvatio izmjene i dopune predložene od SDS-a i PDP-a, a koje se tiču usklađivanja imena i naziva u RS-u, u skladu s presudom Ustavnog suda BiH. Zastupnici SNSD-a sada Živkovićeve prijedloge preko Košarca nastoje plasirati Domu naroda: ukoliko Dom prihvati SNSD-ov dnevni red, doći će do sukoba dva akta, što po Poslovniku otvara mogućnost da se oba vrate Vijeću ministara i onda čeka pozitivan stav za ponovno izjašnjavanje u PSBiH.

Da li je u pitanju samo SNSD-ov “obračun” sa opozicijom u Republici Srpskoj ili je pak riječ o ciljanom nastojanju da se, odugovlačenjem i blokadom usvajanja izmjena i dopuna Izbornog zakona prolongira raspisivanje izbora u BiH, ne vrijedi nagađati. No, kako na to gleda visoki predstavnik u BiH, tim prije što je u više navrata istaknut stav da međunarodna zajednica ne gleda nimalo blagonaklono na nastojanja da se blokiraju izbori 2014?

– Kao što je to potvrđeno na nedavnom sastanku Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, opći izbori moraju biti održani u skladu s relevantnim međunarodnim standardima i moraju biti provedeni na vrijeme, u oktobru 2014. godine. Princip periodičnog raspisivanja izbora je ključni element demokratije. Vlasti u Bosni i Hercegovini moraju osigurati da građanima ne bude uskraćeno osnovno pravo da biraju svoje predstavnike na izborima koji se periodično održavaju, rečeno nam je u Uredu za odnose s javnošću OHR-a.

Samo neka ih usvoje
I precizirano: “U tom kontekstu, OHR još jednom koristi priliku da ponovno istakne potrebu za brzim usvajanjem samostalnog amandmana na Izborni zakon BiH, koji bi se odnosio na presudu Ustavnog suda BiH iz 2011. godine. Centralna izborna komisija BiH je podvukla da bi se takav amandman trebao usvojiti prije isteka ove godine kako bi izborni organi Bosne i Hercegovine mogli pripremiti i provesti izbore na vrijeme. To je nešto što mora biti urađeno. Pred Parlamentarnom skupštinom je niz prijedloga koji zadovoljavaju ovaj uslov i OHR nema nikakve preferencije u smislu toga koji od prijedloga treba biti usvojen. Sada je bitno da se neophodne izmjene i dopune Izbornog zakona BiH donesu bez daljnjeg odlaganja. Pozivamo sve stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH da ostave pojedinačne partijske interese po strani i da rade zajedno kako bi osigurale da se ovaj zadatak završi.”

Komentari

Komentara