Iz Potočara krenuo prvi “Marš mira“ od Srebrenice do Vukovara

Spread the love
Rental Travel

Prvi “Marš mira“ od Srebrenice do Vukovara krenuo je danas iz Memorijalnog centra Potočari, u organizaciji demobiliziranih boraca Armije RBiH Srebrenica, preživjelih učesnika “Marša smrti” iz jula 1995. godine, te Udruženja “Koraci mira” iz Odžaka.

Reha Centar

Više od 20 učesnika je krenulo iz Srebrenice kako bi odali počast žrtvama Vukovara i žrtvama genocida iz Srebrenice s porukom da se zločini više nikad, nigdje i nikome ne ponove. Učesnici marša u Vokovar bi trebalo da stignu 18. novembra.

Predsjednik Odbora “Marš mira” Srebrenica-Vukovar Zulfo Salihović rekao je da će učesnici prepješačiti oko 340 kilometara za dvanaest dana i da će tokom trajanja pohoda biti priključivanja ostalih učesnika u pojedinim općinama.

“Idemo istom stazom kojom se kreće “Marš mira” Nezuk-Potočari, zatim preko općina Tuzlanskog kantona, Kalesija, Tojšići, Tuzla, Ormanica, Gradačac, Modriča, Odžak, Bosanski Šamac, a 16. novembra smo planirali preći granicu na prelazu Slavonski brod i ući u Hrvatsku. U Vukovar stižemo 17. novembra gdje ćemo noćiti, a 18. novembra ćemo učestvovati u odavanju počasti žrtvama Vukovara”, kazao je Feni Salihović.

Blaž Kovačević: Naša udruženja njeguju mir, a ne rat

Jedan od organizatora “Marša mira“ Srebrenica-Vukovar Blaž Kovačević iz Odžaka smatra da Srebrenica i Vukovar trebaju biti povezani.

“Imajući u vidu krvavi rat koji se desio na ovim prostorima, mi smo formirali udruženja koja će njegovati mir, a ne rat. S obzirom na tragediju koja se dogodila u Vukovaru i Srebrenici, mi smo posjećivali jedan i drugi grad, a zatim došli na ideju da povežemo te gradove. Povezivanjem gradova želimo da odamo počast ljudima koji su izgubili živote”, kazao je za Fenu Kovačević.

Predstavnik Udruženja “Koraci mira” iz Odžaka Nihad Alić mišljenja je da je ovaj marš mira značajan radi povezivanja dvaju gradova i odavanja počasti žrtvama.

“Napravili smo jedan ogroman korak, baš s ovog mjesta, i naša moralna dužnost je odati počast žrtvama Vukovara”, istakao je Alić.

Učesnike “Marša mira“ Srebrenica-Vukovar ispratili su zamjenik načelnika općine Srebrenica Nermin Alivuković, predsjednik Skupštine Alija Tabaković, te predstavnici Udruženja žrtava genocida.

Oni su polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast žrtvama genocida u Srebrenici, a obišli su i grob srebreničkog katolika Rudolfa Hrena koji je ukopan u Memorijalnom centru Potočari.

BHRT

Komentari

Komentara