Inicijativa mještana Bukinja, Šićkog Broda i Lukavca „NE ODLAGALIŠTIMA ŠLJAKE I PEPELA“

Spread the love
Menprom

Građani naselja Bukinje, Šićki Brod i općine Lukavac pokrenuli su javnu kampanju „NE ODLAGALIŠTIMA ŠLJAKE I PEPELA“ kojom žele upozoriti na štetne posljedice koje ovakva odlagališta uzrokuju već više decenija.

Reha Centar

Porast broja oboljelih od malignih bolesti, sve kraća životna dob stanovnika s ovog područja kao i svakodnevna prekomjerna zagađenja zraka dovoljan su razlog da se o ovom problemu počne ozbiljno razgovarati, a stanovništvo zaštiti od daljnjeg uništavnja kako života tako i sredine u kojoj žive.

Poseban problem za životnu okolinu i stanovništvo predstavlja to što današnja odlagališta šljake funkcioniraju bez valjanih dozvola kao što je građevinska i upotrebna koje bi regulirale barem minimum zaštitnih mehanizama koje danas ne postoje.

Sljaka 2

A upravo to što niko ne vodi računa o zdravlju stanovništva danas je situacija takva da se procjepne otpadne vode iz šljačišta koje su pune teških metala ulijevaju u lokalne vodoteke i zemljišta koje stanovnici, pritisnuti teškim materijalnim prilikama, moraju obrađivati, a proizvode konzumirati. Ne treba zaboraviti ni famozni Asaciono-regulacioni plan koji nikad nije dovršen, a davno je trebao biti.

Zato danas prašina sa šljačišta koja se širi okolnim mjestima predstavlja veliku opasnost. Najviše od svega boli nemaran odnos svih nivoa vlasti koje nikada nisu našli razumijevanje za one koji žive na području oko Termoelektrane Tuzla i šljačišta, a koji svojim životima plaćaju tako značajan javni interes kao što je proizvodnja električne energije i njena prodaja na svjetskim tržištima.

Sljaka

Podsjećamo da je danas u naselju Divkovići koje se staro preko 300. godina i koje se nalazi uz samo šljačište svaka treća osoba oboljela od malignih bolesti, a nemali broj je umro prije 60-te godine. Također svaki dan porodice traže neko novo mjesto za življenje napuštajući svoje ognjište svjesni da se u Divkovićima ništa neće promijeniti nabolje već nažalost upravo suprotno.

Kako ne bi dozvolili da se ponovno dogodi da neko zemljište bude poligon za odlaganje  šljake Fedralnom ministarstvu okoliša i turizma podnijeta je peticija kojom se zahtjeva da se odustane od  lokacije Šićki Brod za deponiju šljake i pepela. Stanovništvo neće dopustiti izgradnju deponije u svom susjedstvu svjesni posljedica i odnosa nadležnih institucija i predstavnika vlasti prema onima koji danas trpe posljedice takvih odlagališta kao što su Divkovići I i II i Jezero I i II.

U Tuzli 4.5.2016. godine

Goran Stojak

 

Komentari

Komentara