Hrvi─ç: Zakon o doprinosima FBiH ─çe biti reformski ako dobijemo zakonsku garanciju o nastavku smanjenja doprinosa u narednim godinama

Rental Travel

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je i u parlamentarnu proceduru uputila prijedloge zakona o doprinosima i o porezu na dohodak FBiH.┬á Udru┼żenje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine insistira da se uz najavljeno smanjenje stope doprinosa sa sada┼ínjih 41,5 posto na 32,5 posto i pro┼íirenje poreske osnovice, jer se Prijedlogom predvi─Ĺa oporezivanje kompletne pla─çe, Vlada FBiH zakonski obave┼że na postepeno smanjenje stopa doprinosa u narednim godinama, u skladu sa rastom javnih prihoda. Za┼íto je poslodavcima smanjenje stopa doprinosa u narednom periodu bitno, kako ─çe se ove odredbe ukoliko budu usvojene odraziti na pla─çe, o prijedlozima Vlade FBiH vezanim za izmjene Zakona o porezu na dohodak FBiH govori Rusmir Hrvi─ç, predsjednik Uprave AS Group i direktor AS Holdinga.

Rental Travel

PITANJE: Za┼íto se Udru┼żenje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine protivi usvajanju izmjena i dopuna Zakona o doprinosima FBiH prema kojemu bi doprinosi sa postoje─çih 41,5 posto bili smanjeni na 32,5 posto?

ODGOVOR: Udru┼żenje poslodavaca FBIH se ne protivi usvajanja izmjena i dopuna Zakona o doprinosima FBiH. Ali, kao Udru┼żenje insistiramo da se daju zakonske garancije da ─çe se i u narednih ─Źetiri-pet godina vr┼íiti smanjenje stopa doprinosa u skladu sa rastom javnih prihoda do ┼żeljenih 28 posto. ─îinjenica jeste da je Vlada FBiH umjesto ranije predlo┼żenih 33,5 posto, sada spustila doprinose na 32,5 possto, ali je isto tako ─Źinjenica da vi┼íe ne─çe biti neoporezivih dijelova pla─çe, poput toplog obroka, prijevoza i regresa kao ┼íto je do sada bio slu─Źaj. Dakle, sada ─çe sva davanja radnicima biti opreziva. Da se razumijemo, poslodavci se zala┼żu za oporezivanje kompletne pla─çe, ali onda ─çe realno smanjenje doprinosa biti manje od ovih devet posto, jer se pro┼íiruje poreska osnovica. Ono ┼íto je jako bitno istaknuti jeste da ─çe predlo┼żenim zakonskim rje┼íenjima dodatno biti optere─çene najni┼że pla─çe, a znamo da su najni┼że pla─çe u realnom sektoru, dok ─çe najvi┼íe pla─çe, one u finansijskom sektoru i javnim preduze─çima biti najvi┼íe rastere─çene.

PITANJE: Zašto je UPFBiH bitno da se zakonski regulira pitanje smanjenja stopa doprinosa u skladu sa rastom javnih prihoda u narednom periodu?

ODGOVOR: Svjedoci smo da javni prihodi iz godine u godinu bilje┼że zna─Źajan rast. Nedavno je direktor Porezne uprave FBiH ┼áerif Isovi─ç izjavio da su javni prihodi u 2018. U odnosu na 2014. godinu porasli za 1,4 milijarde KM. Prije nekoliko dana je objavljena informacija Uprave za indirektno oprezivanje da je uplata PDV-a u prvih devet mjeseci ove godine gotovo sedam posto ve─ça u odnosu na isti period lani. Javni prihodi kontinuirano rastu, ali niti jedna KM od tih sredstava nije vra─çena privredi, koja je najve─çi generator rasta javnih prihoda. Upravo je iz UPFBiH nazna─Źeno da bi se stope doprinosa smanjivale u skladu sa rastom javnih prihoda. Dakle, ako nema rasta javnih prihoda, nema ni smanjenja stopa doprinosa. Jer ne ┼żelimo ni na koji na─Źin ugroziti prihode bud┼żeta i vanbud┼żetskih fondova. Ali smatramo da se dio rasta javnih prihoda treba vratiti privredi.

PITANJE: ┼áta bi prihvatanje takve odredbe od strane Paralmenta FBiH zna─Źio za poslodavce, ali i uposlenike?

ODGOVOR: Iz UPFBiH smo jasno rekli da smo se spremni i zakonski obavezati da procenutalno pove─çamo minimalnu pla─çu u FBiH za onoliko koliko budu iznosila smanjanja optere─çenja na pla─çu.┬á Moram napomenuti da su poslodavci u FBiH i do sada pove─çavali pla─çe uposlenicima, usprkos izuzetno visokim porezima i doprinosima, ali bi nam ova rastere─çenja dala ve─çi prostor za dalje pove─çanje pla─ça, ulaganja u nove tehnologije, otvaranje novih radnih mjesta. I ono ┼íto je bitno, zna─Źajno bi se smanjila i siva ekonomija. Jer sa ni┼żim porezima i doprinosima, smanjit ─çe se isplate ÔÇ×narukeÔÇť koje su sada itekako prisutne. I naravno, stvorit ─çemo ambijenit u kojemu ─çemo mladima stvoriti uvjete da ne odlaze iz BiH, jer ─çe za svoje znanje i sposobnosti biti kvalitetno pla─çeni u skladu sa va┼że─çim zakonima.

PITANJE: Od predstavnika Vlade FBiH se mo┼że ─Źuti da bi dodatna smanjenja davanja na pla─çe poljuljalo jedva uspostavljenu stabilnost bud┼żeta i vanbud┼żetskih fonoda. Koliko je ta opasnost realno?

ODGOVOR: Rade─çi na setu poreskih zakona u okviru ÔÇ×Inicijative 20+5+6ÔÇť, zakonskim prijedlozima i inicijativama koje je predlo┼żilo UPFBiH s ciljem rastere─çenja privrede i pobolj┼íanja poslovnog ambijenta, naro─Źito smo vodili ra─Źuna o stabilnosti bud┼żeta i vanbud┼żetskih fondova. Svako zakonsko rje┼íenje koje smo predlo┼żili zasnovano je na realnim pokazateljima i mogu─çnostima. Na┼í prijedlog za Zakon o doprinosima bio je da doprinosi iznose 31,5 posto, uz postepeno smanjenje doprinosa u narednih nekoliko godina do 28 posto. I na┼íe kalkulacije su pokazale da sa tih 31,5 posto ne bi do┼ílo do destabilizacije bud┼żeta i vanbud┼żetskih fondova, naro─Źito ako imamo na umu stalni rast javnih prihoda. Sa predlo┼żenih 32,5 posto, bez zakonske garancije o smanjenju doprinosa u narednim godinama u skladu sa rastom prihoda, dobit ─çemo zakon koji ─çe nas svrstati u evropski prosjek kada su u pitanju optere─çenja na pla┼że. Sa zakonskom odredbom da ─çe se doprinosi smanjivati u narednim godinama u skladu sa rastom javnih prihoda, dobit ─çemo pravi reformski zakon, koji ─çe zaista zna─Źiti rastere─çenje privrede, ┬ápovoljniji poslovni ambijent, vi┼íe investicija kako stranih, tako i doma─çih i ┼íto je izuzetno bitno ve─çe pla─çe koje generiraju ve─çu potro┼ínju, a samim time i ve─çe prihode od PDV-a.

PITANJE: Vlada FBiH je predlo┼żila i Zakon o porezu na dohodak prema kojemu bi bile neoporezive pla─çe od 800 KM, a sve preko toga bi se oporezivalo stopom od 13 posto. Iz UPFBiH nisu bili zadovoljni i ovim rje┼íenjima Vlade FBiH. Za┼íto?

ODGOVOR: Opet se radi o parcijalnim rje┼íenjima. Predla┼żu─çi set poreskih zakona, UPFBiH je dostavilo prijedlog izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak FBiH, prema kojemu bi neoporezivi dio pla─çe iznosio 1.000 KM, a ostatak pla─çe bi bio oprezovan stopom od 15 posto. Isto tako smo predlo┼żili i Zakon o porezu na dobit FBiH u kojemu smo tra┼żili da se reinvestiranje oslobodi pla─çanja poreza na dobit, kao ┼íto je to u ve─çini zemalja regiona i EU, a da se uvede porez od 10 poreza na dividendu, koja do sada nikako nije bila oporezvana. Vlada FBiH je svojim prijedlogom Zakona o porezu na dohodak FBiH uvela pla─çanje 10 posto poreza na dividendu. O izmjenama i dopunama┬á Zakona o porezu na dobit FBiH u smislu osloba─Ĺanja pla─çanja poreza na dobit u slu─Źaju reinvestiranja. A to je ono na ─Źemu insistiraju poslodavci. Dakle, nismo protiv poreza na dividendu, ali pod uvjetom da se u isto vrijeme donesu i izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit i reinvestiranje oslobodi pla─çanja ovog poreza.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara