Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio protest Srbiji zbog spomen-ploče komandantu napada na Vukovar

U Novom Sadu je danas podignuta i otkrivena spomen-ploča generalu JNA Mladenu Bratiću, komandantu Novosadskog korpusa, koji je u napadu na Vukovar poginuo 2.novembra 1991.

Rental Travel

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je danas u Ženevi da će Hrvatska uputiti Srbiji protestnu notu zbog otkrivanja spomen-ploče u Novom Sadu Mladenu Bratiću, general-majoru i komandantu Novosadskog korpusa nekadašnje Jugoslovenske narodne armije, koji je komandovao napadom na Vukovar.

Rental Travel

“Činjenica da se u Novom Sadu otkriva spomenik čovjeku koji je bio komandat u Vukovaru u kojem je ubijeno 2.200 ljudi biće predmet formalnog protesta Srbiji i to sam već rekao srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću”, rekao je Plenković u Ženevi, gdje je na Svjetskom ekonomskom forumu, prenijela je Hrvatska Radio-Televizija.

Hrvatski mediji su prenijeli da je Vučič, komentarišući postavljanje spomen-ploče Bratiću, rekao da Hrvatska ima ulice nazvane po Mili Budaku.

“Pitali su me novinari iz Srbije kako nije sramota hrvatske novinare pitati me za to dok u Hrvatskoj postoje ulice Mile Budaka”, rekao je Vučić, prenijela je agencija Hina.

Otkrivanje spomen-ploče Bratiću danas je oštro osudio i ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, ocijenivši da je to skandalozan čin koji ne doprinosi dobrosusjedskim odnosima.

I koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina ranije je u saopštenju osudila postavljanje spomen-ploče, navodeći da je Bratić komandovao razaranjem Vukovara. Ta koalicija je ocijenila da je to bila “jedna od najsramnijih vojnih operacija u modernoj istoriji ratovanja, koja je ostavila neizbrisivu ljagu na obrazu glavnog grada Vojvodine”.

U Novom Sadu je danas podignuta i otkrivena spomen-ploča generalu JNA Mladenu Bratiću, komandantu Novosadskog korpusa, koji je u napadu na Vukovar poginuo 2.novembra 1991.

AKTUELNO.BA/BHRT.BA

Komentari

Komentara