Gradonačelnik posjetio fabriku za proizvodnju obuće Intral d.o.o. i učenike Mješovite srednje škole Tuzla

Spread the love
Rental Travel

U srijedu, 19.04. gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović sa saradnicima, posjetio je fabriku za proizvodnju obuće Intral d.o.o. Tuzla i učenike Mješovite srednje škole Tuzla, koji u toj fabrici, smještenoj u prostorijama FO Aida d.d., pohađaju praktičnu nastavu. Radi se o đacima Mješovite srednje škole Tuzla, smjer obućari, koje stipendira Grad Tuzla, kroz projekat upisa učenika u škole za deficitarna zanimanja.

Reha Centar

Direktor fabrike Alija Šehović informisao je gradonačelnika Imamovića o poslovnim aktivnostima, koje ova kompanija provodi na području grada Tuzla i realizaciji zajedničkog projekta praktične obuke učenika.

„Ja želim da čestitam kompaniji Intral d.o.o., riječ je o 340 radnih mjesta, u proizvodnji za poznate europske brendove, talijanske, austrijske, francuske, njemačke i švedske. Mene je zanimalo prošle godine, u ovo doba, koliko će od prvog maja 2016. do prvog maja 2017. godine biti novozaposlenih.

Direktor mi je tada rekao minimalno 100, a sada saznajem da se radi o 140 novih radnih mjesta, samo u tom periodu. To je ukupni broj zaposlenih u ovoj kompaniji u Tuzli, broj se povećao sa 200 na 340. Dobili smo informaciju od direktora firme Intral d.o.o. da vlada veliki deficit u kožarskim i metalostrugarskim strukama. U našoj saradnji sa privrednicima, mi smo obezbijedili sredstva za stipendiju.

Dijete koje se upiše u školu za jedan od ovih zanata, ima novčano primanje od Grada Tuzla, u iznosu od 50 KM, deset mjeseci u toku godine, stipendiju koliko traje školska godina. Stipendiramo 15 djevojčica i dječaka, jer su prvi razred srednje škole, u kožarskoj struci i četiri metalostrugarske struke, koji su na praksi u firmi Elektroagent.

To je ukupno 19 učenika. Ove godine smo taj broj povećali na 50 učenika. Ako se ova praksa pokaže dobrom, naša želja je da bude čitavo odjeljenje i da dobijemo nove učenike, da to širimo na druge struke i da obnovimo zanimanja.

Želimo da ih podržimo našim stipendijama, što je podrška našoj privredi jer odlaze radnici ovih struka u Njemačku i druge zemlje EU. To je jako važan faktor razvoja, da djeca ne idu iz u osnovne škole u neku srednju, koja će ih odvesti na biro, nego da idu u škole po čijem završetku ih čeka radno mjesto. Uvjerili smo se da su to zlatna djeca koja odmah, ako se pokažu dobrim, ovdje čeka radno mjesto“, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Press Grad Tuzla – aktuelno.ba

Komentari

Komentara