Grad Tuzla uspješno nastavlja implementaciju projekta „Lokalni integrisani razvoj“

Spread the love
Rental Travel

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, sa saradnicima, sastao se danas sa predstavnicima projekta Lokalni integrisani razvoj, kojeg finansira EU, a implementira Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP). Grad Tuzla je aplicirao za učešće u ovom projektu i, nakon što je izabran, realiziran je niz zajedničkih aktivnosti. Jedna od aktivnosti je bila izrada analiza funkcije upravljanja razvojem, te izrada preporuka za unapređenje ove funkcije. Tokom šestog mjeseca ove godine, predstavnici LID projekta posjetili su Gradsku upravu Tuzla, koja je jedna od partnerskih jedinica lokalne samouprave na navedenom Projektu i intervjuisali predstavnike Gradske uprave, sa ciljem izrade analize i pripreme preporuka za unapređenje funkcije upravljanja razvojem. U toku sastanka prezentovan je dokument, koji je uradio konsultant LID projekta, u saradnji sa predstavnicima Gradske uprave Tuzla, na čelu sa gradonačelnikom.

Reha Centar

Predstavnici LID projekta zahvalili su gradonačelniku Imamoviću i saradnicima na saradnji tokom pripreme analize, te predložili da bi, u cilju iznalaženja najoptimalnijeg i najprihvatljivijeg modela za upravljanje razvojem, trebalo pristupiti uvođenju i formiranju jedinice za upravljanje razvojem u okviru gradske administracije, odnosno Odjeljenja za strateško planiranje i upravljanje razvojem, koje bi činili postojeći uposlenici koji trenutno rade na istim ili sličnim poslovima, ali u različitim službama.

Gradonačelnik se zahvalio predstavnicima UNDP-a na iscrpnoj analizi i predloženim preporukama, koje su u skladu sa njegovim i opredjeljenjem tuzlanske gradske uprave da fokus svih aktivnosti bude na ekonomski održivom i integrisanom razvoju. Predloženi model omogućava integralni pristup strateškom planiranju, bolje praćenje realizacije projekata i efikasnije izvještavanja. „Sve ove aktivnosti su neophodne i za ostvarivanje još boljeg poslovnog okruženja, sa ciljem stvaranje većeg broja novih radnih mjesta i ja sam vam zahvalan na ovoj analizi i preporukama, koja je u potpunosti u skladu sa mojim opredjeljenjima i prioritetima za naredni period“, izjavio je gradonačelnik Imamović.

LID projekt je dio EU programa za lokalni razvoj i zapošljavanje, koji predstavlja nastavak pojedinih aktivnosti Programa za oporavak od poplava u oblasti ekonomskog oporavka u područjima pogođenim poplavama, a u okviru projekta će biti podržan lokalni ekonomski razvoj, kao i projekti iz oblasti energetske efikasnosti, izgradnje infrastrukture i sl. UNDP će implementirati LID projekat u periodu od tri godine, (2016. do 2018.) u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalnim ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta, Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu RS i dva udruženja općina i gradova u FBiH i RS-u.

M.T.

Komentari

Komentara