Grad Tuzla podržao 16 neprofitnih organizacija u oblasti poduzetništva i poljoprivrede

Spread the love
Menprom

Gradonačelnik Tuzle, dr.sc.Zijad Lugavić, danas je u Gradskoj upravi upriličio potpisivanje ugovora o dodjeli sredstava za podršku projekata u oblasti poduzetništva i poljoprivrede, a po okončanom javnom pozivu za podršku projekata neprofitnih organizacija po LOD metodologiji.  U ukupnom iznosu od 30.000,00 KM, podržana je realizacija devet projekata neprofitnih organizacija čije je djelovanje pretežno usmjereno na postizanje ciljeva u oblasti poduzetništva i  sedam projekata neprofitnih organizacija u oblasti poljoprivrede, za čiju podršku su raspoređena sredstva ukupnom  iznosu od 17.500,00 KM.

Reha Centar

“Već dugi niz godina u kontinuitetu podržavamo nevladin sektor iz oblasti poduzetništva i oblasti poljoprivrede, tako da danas potpisujemo 16 ugovora, devet ugovora iz oblasti poduzetništva i sedam ugovora iz oblasti poljoprivrede. U Budžetu za ovu namjenu planirano je 50.000,00 konvertibilnih maraka, što će biti i realizovano. Saradnja sa nevladinim sektorom je veoma bitna, jer kao što je to već svima poznato, Grad Tuzla nevladin sektor smatra jednim od glavnih partnera,  jer  preko nevladinog sektora dobijamo nova znanja, nove spoznaje, nove trendove, nove informacije o ovim oblastima i preko nevladinog sektora dolazimo do većeg broja poduzetnika i poljoprivrednika i na takav način pravimo bolji ambijent rada i razvoja, kako bi sve  podigli na jedan viši nivo. Dokaz kvalitetnog rada i kvalitetnije realizacije u obje oblasti jeste i stalno povećanje broja registrovanih privrednih subjekata, pogotovo onih malih obrta u oblasti poduzetništva, a na našu radost i sve većeg povećanja obima i poljoprivredne proizvodnje i sve većeg broja registrovanih obrta na području grada.”, kazao je gradonačelnik Lugavić.

U fokusu podržanih projekata najvećim dijelom su zastupljene aktivnosti u segmentu socijalnog poduzetništva, usmjerene  prema krajnjim korisnicima iz ciljne grupe nezaposlenih mladih osoba, osoba sa invaliditetom, nezaposlenih žena teškog materijalnog stanja, zatim projekti koji su usmjereni na edukaciju i razvijanje pozitivne svijesti o poduzetništvu, promocije lokalnih poduzetničkih aktivnosti i postignuća, razvoj i promociju turizma na području grada Tuzle.

Implementacijom podržanih projekata organizacija u oblasti poljoprivrede obezbijedit će očuvanje dostignutog obima i nivoa razvijenosti domaće poljoprivredne proizvodnje, poticanje zaštite i afirmacije seoskih područja, edukacija, zastupanje interesa poljoprivrednih proizvođača, unapređenje plasmana domaće poljoprivredne proizvodnje i dr.

Javni poziv za dodjelu finansijskih sredstava iz Budžeta Grada Tuzle za 2023. godinu za podršku projekata neprofitnih organizacija po LOD metodologiji, u okviru sredstava tekućeg granta za podršku projekata iz oblasti poduzetništva i sredstava granta organizacijama iz oblasti poljoprivredne proizvodnje bio je otvoren od 21.08. do 11.09.2023. godine.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara