Gračanica: Otvoren 8. međunarodni sajam poduzetništva i obrta

Spread the love
Menprom

U Gračanici je danas otvoren 8. međunarodni sajam poduzetništva i obrta GRAPOS-EXPO, na kojem proizvode i usluge nudi više od 320 izlagača iz Bosne i Hercegovine i svijeta.

Reha Centar

Manifestaciju, koja će trajati do 22. aprila, otvorio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, izazivši zadovoljstvo što se u Gračanici, kako je kazao, vodi briga o onome što je za napredak države najbitnije – razvoju privrede.

“Poduzetnički duh, duh nadmetanja, truda i zalaganja potreban je svima u BiH. Potencijal za inovacije, spremnost na rizik i upornost u ostvarivanju zacrtanih ciljeva su jedini put ka dimaničnom okruženju konkurentnosti koju donosi budućnost urbanizovanog svijeta”, kazao je Izetbegović.

Istakao je da su mala i srednja preduzeća kojima je sajam posvećen okosnica takvog razvoja. Dodao je da ona predstavljaju 99 posto svih preduzeća u Evropskoj uniji i da zapošljavaju desetine miliona ljudi.

“U državama koje se razvijaju i napreduju mala i srednja preduzeća su motor napretka. U BiH to ne smije i ne može postati fraza, takav razvoj mora biti program koji ćemo realizirati ubrzano i koordinisano na svim nivoima vlasti koja ima obavezu i dužnost osigurati zakonski okvir i potrebnu infrastrukturu za razvoj privrede u zdravom poslovnom okruženju”, naglasio je Izetbegović.

Direktor sajma Nedžad Nuhanović kazao je da i ove godine iz Gračanice šalju poruku da perspektiva i razvoj društva zavisi od sigurnosti privrednog razvoja, ali i da je Gračanica prava adresa za svaki vid saradnje.

Ovaj sajam bi, naglasio je, trebao potaknuti brojne privrednike i ulagače da ulažu u Gračanicu, ali i cijelu BiH.

“Činjenica da su se sajmu odazvale 324 kompanije, iz drvnog i metalskog sektora, turizma, obrta i građevinarstva, ali i drugih djelatnosti, govori da se Gračanica približava vodećem privrednom sajmu ovog dijela Evrope”, rekao je Nuhanović.

BHRT – aktuelno.ba

Komentari

Komentara