Gornjotuzlanski Marš mira herojskim stazama sjećanja (FOTO)

Spread the love
Rental Travel

Samo u jednom danu, 19. juna 1992 godine Gornja Tuzla je za odbranu Bosne i Hercegovine dala šest života, šest šehida, heroja koji su na bedemima odbrane ljudske časti i dostojanstva čovjeka, poginuli u najvećoj bitci za odbranu Tuzle u to vrijeme.

Reha Centar

Ni jako loši vremenski uslovi nisu spriječili građane Gornje Tuzle da u znak sjećanja na 19. juni 1992. godine kada se vodila jedna od najvećih bitaka za slobodu Gornje Tuzle, Tuzle ali i cijele BiH, organiziraju”Marš sjećanja” čija linija kretanja je bila nekadašnjim ratnim stazama gornjotuzlanskih boraca.

MARŠ SJEĆANJA GORNJA TUZLA MARŠ SJEĆANJA GORNJA TUZLA MARŠ SJEĆANJA GORNJA TUZLA

Ovaj „Marš sjećanja“ se inače održavao svake godine upravo 19. juna, ali ove godine je to pomjereno zbog mjeseca Ramazana.

Učešće na ovom maršu uzeli su i mladi i stari a prigodan govor na Šehidskoj česmi u Gornjoj Tuzli, odakle je i krenula kolona održao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gornja Tuzla Salih ef. Jusić, koji je i sam učesnik ovog Marša sjećanja.

„Ovo je mirni hod za sjećanje na sve one koji su dali svoje živote za ovo što danas imamo, koračat će te stazama gornjotuzlanskih gazija, heroja, šehida onih koji su branili ljudsko dostojanstvo, čast, domovinu, vjeru.

MARŠ SJEĆANJA GORNJA TUZLA MARŠ SJEĆANJA GORNJA TUZLA MARŠ SJEĆANJA GORNJA TUZLA

Narod koji zaboravi svoju prošlost, nema svijetlu budućnost, zato pamtite ove naše gornjotuzlanske dragulje, naše šehide, sjećajte ih se često svojim dovama, molitvama, jer najmanje što mi živi do roka određenog možemo je bar toliko“. Istakao je između ostalog Salih ef. Jusić.

U ovom Maršu sjećanja“ na gornjotuzlanske šehide učešće su uzeli i ratni komandanti jedinica sa ovih prostora, prvi komandant „Samostalnog odreda Gornja Tuzla“, Ćazim Mušanović,zamjenik komandanta Hazim Hadžiabdić,te komandir čete Almir Terzić ali i najmalađi kao što je Emina Kadribašić koja ima samo šest godina.

Emina Kadribašić
Emina Kadribašić

MARŠ SJEĆANJA GORNJA TUZLA MARŠ SJEĆANJA GORNJA TUZLA MARŠ SJEĆANJA GORNJA TUZLA

Mladi su sa “Marša sjećanja 92” Gornja Tuzla, poslali poruku da  nisu zaboravili na one koji su prolijevali svoju krv i dali svoje živote za Gornju Tuzlu i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu !

Čazim Mušanović
Čazim Mušanović

Samir Kuranović (Zlatni ljiljan), Hasan Malagić, Ibrahim Karić, Seid Terzić, Nurdin Hadžibeganović i Zejćir Ćatibušić, imena su gornjotuzlanskih heroja koji su poginuli u jednom danu 19. Juna 1992 godine na tri različite lokacije iznad Gornje Tuzle.

Ovaj datum se od 1992 godine obilježava i zvanično kao Dan Mjesne zajednice Gornja Tuzla. Organizator Marša sjećanja je Koordinacija boračkih udruženja Gornje Tuzle, a za sve učesnike nakon Marša aktivisti Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gornja Tuzla priredili su osvježenje, topao čaj, sokove i kolače u Domu kulture, gdje će biti prikazan i dokumentarni film o herojskom putu Samostalnog odreda Gornja Tuzla autora Hariza Alajbegovića i producenta Refika Topića.

MARŠ SJEĆANJA GORNJA TUZLA

Koordinacija boračkih udruženja Gornja Tuzla

Komentari

Komentara

Posted In: