Gornjotuzlaci dvanaesti put na Maršu mira

Spread the love
Menprom

Tradicionalni međunarodni memorijalni pohod od herojskog Nezuka do naselja Potočari kod Srebrenice, poznatiji kao Marš mira, održava se i ove godine, dvanaesti put po redu.

Reha Centar

Svih proteklih 12 godina organizovana grupa iz Gornje Tuzle uzme učešće u ovom maršu. Ponosni čuvari ove tradicije su i stari i mladi a neki su ove godine po prvi put.

MARŠ MIRA

“Uvijek nas ima najmanje dvadesetak, ove godine i više, posebno mladih što je dobro i što nas raduje.Mi koji smo ovaj put do sada prošli 11 puta brižni smo prema svima onima koji su ovdje prvi put.Raduje nas činjenica da je još puno onih koji ne žele da se ovo zaboravi. Ovo je najmanje što možemo dati i sretni smo zbog toga, ali istovremeno i tužni jer nam se svake godine valja suočiti sa mjestima i masovnim grobnicama na kojima su na svirep način ubijani nedužni ljudi, ali mi ćemo koračati dalje, takav je život, koračati, sjećati se, pamtiti i nikada ne zaboraviti, kazao je za naš portal Samir Čorhodžić.Marš mira

Ovaj Marš mira za mene ima poseban značaj, živim da bih svjedočio, pamtio i opominjao, istakao je Miralem Karić koji na Marš mira ide dvanaesti put, te naglasio važnost mladih učesnika koji će nastaviti ovu važnu misiju.

MARŠ MIRA
MARŠ MIRA

Marš mira je pješački pohod, koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na stravične zločine koje su počinile snage vojske i policije Republike Srpske, potpomognute snagama iz Srbije, nad Bošnjacima “Sigurnosne zone UN-a” – Srebrenica, u julu 1995. godine.

MARŠ MIRA

MARŠ MIRA

????????????????????????????????????

Kolona učesnika, koja broji hiljade ljudi, svake godine se povećava, a kreće iz MZ Nezuk (općina Sapna) i u periodu od tri dana prelazi put dug oko 100 kilometara, da bi došla do Potočara (opština Srebrenica).

Učesnici po završetku Marša imaju priliku prisustvovati komemoraciji i učestvovati u obavljanju dženaza namaza i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica sa lokaliteta kojima su i sami prolazili u sklopu marša.

Marš mira traje tri dana, od 08.07 do 10.07.2015. godine, sa isto toliko etapa. Svaka od etapa duga je između 25 i 30 kilometara.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara