Generalni štrajk upozorenja radnika zaposlenih u zdravstvu

Menprom

Predsjedništvo Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu donijelo je odluku o stupanju u generalni štrajk upozorenja u trajanju od pola sata u svim javnim zdravstvenim ustanovama na teritoriji FBiH. Štrajk će se održati za vrijeme pauze za doručak u ponedjeljak, 26. oktobra, od 10 sati.

Reha Centar

Iz Sindikata su poručili da će se voditi računa da na radnim mjestima ostane dovoljan broj zaposlenika koji će moći osigurati kontinuiranu zdravstvenu zaštitu pacijentima.

“Poštujući novi Zakon o radu koji je usvojen po hitnom postupku ispoštovali smo svoje obaveze i poslali 29. septembra naš Prijedlog kolektivnog ugovora u skladu s tim zakonom i Prijedlog protokola pregovora Ministarstvu zdravstva FBiH. Zakonski rok za odgovor na to bio je 15 dana, on je davno istekao i saznali smo da je Ministarstvo zdravstva uputilo naše akte Ministarstvu socijalnog rada FBiH kako bi se utvrdilo ko je naš pregovarač. Smatramo da je to odugovlačenje i sumnjamo u dobre namjere”, rekao je Zijad Latifović, potpredsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu.

Strahuju da će, ukoliko istekne rok, ostati bez kolektivnog ugovora, a samim tim i bez prava i zaštite. Od vlasti zahtijevaju da odmah otpočnu pregovore o usklađivanju kolektivnog ugovora za oblast zdravstva u FBiH i da se završe u zakonskom roku od 45 dana.

“Zahtijevamo da se prihvati inicijativa Federalnog premijera Fadila Novalića i drugih, koju je inicirao naš sindikat, o dodatnom finansiranju zdravstvenog sektora kroz izdvajanja dijela akciza na duhan i alkohol. Ovu inicijativu pokrenuli smo 2014. godine i to je uobičajena praksa u drugim zemljama kako bismo pomogli svojim građanima koji su praktično jedini finansijeri javnog zdravstvenog sistema kroz uplatu doprinosa iz svojih ionako malih plata i penzija. Eksperti su rekli da je to nemoguće jer bi se urušio sistem, a zdravstveni sistem je urušen već odavno”, kazao je Latifović.

Istakao je kako bi se ovakvo nešto trebalo uvesti od 1. januara 2016. godine, a ako se to ne desi, samo građani koji imaju novac moći će sebi priuštiti najbolje liječenje.

“Privatnici imaju uslove puno bolje od javnog zdravstvenog sistema koji građani plaćaju. Kada žele uraditi ultrazvuk odu kod privatnika i dodatno plate 4D jer mi u javnom zdravstvu imamo aparate stare 30 godina. S druge strane, radnici u zdravstvu imaju minimalnu satnicu i ne čudi nas što svi kadrovi iz oblasti zdravstva odlaze vani ili se odluče na privatni posao”, rekao je Latifović.

Također, traže da se reforma zdravstvenog sistema prema reformskoj agendi provede što prije. Reforma podrazumijeva rješenje dugovanja zdravstvenog sektora, uvođenje trezorskog sistema poslovanja, te definisanje novih modela i izvora finansiranja uz precizno normiranje mreže zdravstvenih ustanova.

Generalni štrajk upozorenja odvijat će se u svim zdravstvenim ustanovama FBiH.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: