Fuad Imamović S BiH: Vrijeme je da se suočimo sa stvarnošću

Menprom

Svjesni aktuelne ekonomske, političke i bezbjedonosne situacije u Bosni i Hercegovini, a reflektirane i na tuzlanski Kanton stava smo da je ovo stanje potpuno neodrživo i veoma zabrinjavajuće. Više nas plaši činjenica da relevantne institucije i zvanični predstavnici se više i ne osvrću na stvarno stanje. Šta je više incident u našem društvu?

Reha Centar

PRESS STRANKE ZA BIH

Da li je incident da:

  • Policija patrolira i dežura sa dugim cijevima, vrše se hapšenja lica povezanih sa terorizmom i slično;
  • Kratkoročne i dugoročne obaveze tuzlanskog kantona su u visini skoro jednog godišnjeg budžeta, a istovremeno prihodi u budžetu su manji za oko 20 % u odnosu na plan budžeta za 2015 godinu.
  • Privreda je u potpunom kolapsu, u stečaj idu privredni giganti, a giganti kao što je GIKIL Lukavac su pred propadanjem, dok je privreda u nekim Općinama potpuno uništena.
  • Zadnjih 20 godina se ne pravi presjek stanja u dijelu podrške poljoprivredi sa analizom rezultata
  • Obrazovanje je interesantno samo u dijelu novih zapošljavanja i imenovanja na pozicije u institucijama obrazovanja. Sredstva koja se ulažu u obrazovanje i efekti tih sredstava na kvalitet obrazovanja nisu predmet bilo kakve kontrole.
  • Zdravstvo je preokupirano esencijalnom listom i imenovanjima , a doktori su postali agenti farmaceutskih kuća dok je usluga u zdravstvu ako izuzmemo mali broj svijetlih primjera, veoma loša.
  • I tako dalje i tako dalje

Sve gore pomenuto, a i puno toga ne pomenutog bi u uređenom društvu bilo predmet tematske sjednice Skupštine kantona. Na žalost problemi ne da se ne rješavaju, nego se prave novi. Pozivamo sve političke aktere na tuzlanskom kantonu da se ne izmiču od problema koji život znače, nego da se svi zajedno uhvatimo u koštac i počnemo rješavati nagomilane probleme. Sad kad je kapacitet koalicionih partnera preko dvije trećine, sad je krajnje vrijeme da se ova pitanja otvore.

DRAGANA ŠARIĆ

Očekujemo tematske sjednice po svim gore spomenutim pitanjima, a ujedno pozivamo resorne ministre da delegiraju i otvore ova pitanja.

Stranka za BiH je u svom kapacitetu spremna da učestvuje u rješavanju svih ovih pitanja a i da se suoči sa svim mogućim problemima u samom rješavanju istih.

Pres služba SBiH TK-a

aktuelno.ba

 

 

 

Komentari

Komentara