Fabrika namještaja Konjuh iz Živinica je privatna firma što ograničava mogućnosti Vlade TK za pomoć

Rental Travel

U povodu jučerašnjeg saopštenja Demokratske fronte u kojem pozivaju premijera TK Begu Gutića i premijera FBiH Fadila Novalića da obiđu radnike i riješe probleme Fabrike namještaja „Konjuh“  Živinice, oglasio se Kantonalni odbor SDA Tuzlanskog kantona čije saopćenje prenosimo u nastavku:

Reha Centar

Podsjećamo gospodu iz  Demokratske fronte da je Fabrika namještaja Konjuh iz Živinica  privatna firma, što je ograničavajući faktor da se Vlada Tuzlanskog kantona snažnije uključi u rješavanje stanja u ovoj kompaniji. Konjuh je dva puta prošao proces privatizacije, prvi puta putem Federalne agencije za privatizaciju, a drugi puta na berzi trgovinom dionicama. Osim što je u privatnom vlasništvu, ova fabrika je u ingerenciji Vlade Federacije BiH, što dodatno otežava naš položaj. I pored toga Vlada Tuzlanskog kantona je bila glavni zagovarač da se Fabrici namještaja „Konjuh” odobri proces finansijske konsolidacije i omogući poslovanje, a prevenira stečaj i gašenje ovog nekadašnjeg proizvodnog giganta.

Vlada Tuzlanskog kantona je cijelo vrijeme, još od sredine novembra prošle godine uključena i pokušava iznaći rješenje za penzionisanje 52 radnika „Konjuha“, kao i druge probleme s kojima se fabrika susreće. Uprkos svim činjenicama koje otežavaju  položaj Vlade TK, Vlada TK sve to čini upravo  imajući razumijevanja za radnike koji su prije svega stanovnici našeg kantona.

U prethodnom periodu Vlada je kao podršku „Konjuhu“ obezbijedila veoma dobre uslove za nabavku i isporuku drvne sirovine za njihovo poslovanje.

Svoje iskreno opredjeljenje da pomogne radnicima Vlada je pokazala i kroz aktivnu podršku strateškom partneru Behnam Azadu, kojeg su upravo Uprava i Sindikat „Konjuha” kantonalnoj Vladi predložili kao spasonosno rješenje za situaciju u kojoj se „Konjuh“ nalazi.

Kada je u pitanju posljednji problem u vezi sa penzionisanjem radnika, iako su to već svi mediji prenijeli, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Abdulah Zukić je u kontaktu sa Upravom ove kompanije i dao im je podršku prilikom aplikacije za kreditna sredstva u Razvojnoj banci Federacije BiH. Iz tih sredstava privredno društvo „Konjuh“ mora uplatiti sredstva za ranije neuplaćene poreze i doprinose. Vlada je radnicima obećala da će za sve ove radnike u skladu sa svojim zakonskim mogućostima izdvojiti oko 20.000 KM potrebnih za uplatu doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti.

Za doprinos Vlade TK u rješavanju problematike penzionisanja 52 radnika, direktor „Konjuha“ je Vladi TK i javno u dnevnom listu Oslobođenje iskazao zahvalnost, a o našim aktivnostima redovno su izvještavali mediji od lokalnih (RTV Živinice) do globalnih (Al Jazeera).

Vlada će se i dalje, putem premijera i resornog ministra boriti za rješavanje problema ovih, ali i svih drugih radnika. Ono što je sigurno, da radnici Fabrike namještaja „Konjuh“ nemaju nikakve koristi od prozirnih i  površnih pokušaja gospode iz Demokratske fronte,  da iz udobnih fotelja i kancelarija,  uberu jeftine političke bodove na teškoj sudbini i situaciji radnika.

S poštovanjem,

Kantonalni odbor SDA Tuzlanskog kantona

aktuelno.ba

Komentari

Komentara