Džaferović: NATO put BiH je u interesu cijele BiH i cijelog regiona

Rental Travel

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, potvrdio je da su se svi članovi kolektivnog šefa države složili da sjednica, koju je sazvao Milorad Dodik i na kojoj je jedina tema trebalo biti imenovanje mandatara Vijeća ministara, bude odložena, prenosi Anadolu Agency (AA).

FINRA PROMO

Prema riječima Džaferovića, razlog zbog kojeg nije trebalo ni održavati ovu sjednicu je činjenica da se nisu stekli uslovi, jer nisu raščišćene stvari vezane za ANP (Prvi godišnji nacionalni plan za NATO).

“Ostavljen je po mom mišljenju prostor ka dogovoru u narednih nekoliko dana da se pokuša pronaći rješenje. Rješenje, usvajanje i slanje, ili dogovor oko slanja ANP-a i naravno imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara, što uopšte nije sporna stvar, ni kada je u pitanju politička stranka, ni kada je u pitanju kandidat. Suština je u tome što ne postoji spremnost kod gospodina Dodika da se poštuju svi zakoni ove zemlje. Moraju se poštovati svi zakoni ove zemlje i Zakon o odbrani i odluka Predsjedništva o MAP-u iz 2009. godine. Naravno, i zakon o Vijeću ministara. To sve skupa je jedan paket i iz njega nije moguće uzimati ono što vam odgovara i odbacivati ono što vam ne odgovara“, naglasio je Džaferović.

Dodao je da je Dodik na sjednici rekao da će, ukoliko ne bude dogovora vezano za spomenuta pitanja do 5. septembra, sazvati Skupštinu Republike Srpske na kojoj će se raspravljati o povlačenju saglasnsosti za nadležnosti BiH vezane za pitanja odbrane, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i Uprave za indirektno oporezivanje.

“Kazao sam na to da u ovoj zemlji niko nikome ne treba da prijeti i da niko nikome ne može da prijeti. U ovoj zemlji svi moramo poštovati zakone ove zemlje, da to neće biti dobar potez. Naprotiv, to će biti vrlo loš potez, koji neće moći proizvesti nikakve formalne posljedice zato što su to nadležnosti koje su prenesene sporazumom entiteta i koje je prihvatio Parlament BiH i bez odluka sva tri ova parlamenta nije moguće ništa promijeniti. Može samo da poremeti odnose unutar BiH. Sugerisao sam da se to ne čini, pa ćemo vidjeti kako će se stvari dalje odvijati“, kazao je Džaferović.

Naglasio je i da niko ne bi bio sretniji od njega da je BiH odmah dva ili tri mjeseca nakon izbora dobila novu vlast. Problem vidi u činjenici da su pojedini političari onog momenta kada se trebala formirati vlast na državnom nivou počeli da priječe put BiH ka NATO-u.

“Svi u ovoj državi i institucije i svaki građanin ove zemlje, pa i političari i funkcioneeri smo dužni poštovati zakone i odluke koje su na snazi u ovoj državi. To je nešto oko čega je nekada postignuta saglasnost, to je nešto oko čega je provedena procedura u institucijama BiH, to je nešto što je važeće. Niko ne treba da gaji ambiciju da unilateralnom akcijom može da promijeni bilo koju odluku državnih institucija“, rekao je Džaferović i nastavio:

“Mislim da je NATO put BiH i dostavaljanje ANP-a u interesu cijele BiH, u interesu cijelog regiona. NATO je mir, NATO je stabilnost, NATO je jačanje ekonomije ove zemlje, NATO je jednostavno prosperitet za cijelu BiH, za sve njene dijelove, sve njene narode i sve građane.“

Na kraju je član Predsjedništva BiH izrazio nadu da će se u narednim danima promaći rješenje kroz razgovore unutar parlamentarne većine na nivou BiH.

aktuelno.ba/federalna.ba/AA

Komentari

Komentara