Dodijeljeni Oscari – Najbolji film ‘Nomadland’, glumci McDormand i Hopkins

Spread the love
Menprom

Ovogodišnjeg Oscara za najbolji film dobio je “Nomadland”, najboljom glumicom proglašena je Frances McDormand, koja je igrala u tom filmu, a najboljim glumcem Anthony Hopkins.

Reha Centar

Ceremonija, 93. po redu, održana je u Hollywoodu, u Los Angelesu.

Prvi Oscar dobila je Emerald Fennell, za najbolji originalni scenarij za film “Promising Young Woman”. Nagradu u kategoriji za najbolji adaptirani scenarij dobili su Christopher Hampton i Florian Zeller, scenaristi filma “The Father”. 

Najbolji strani film bio je danski “Another round”. Oscara za najboljeg sporednog glumca dobio je Daniel Kaluuya koji je igrao u filmu “Judas and the black messiah”.

Film “Ma Rainey's Black Bottom” nagrađen je u kategoriji najbolje šminke i frizure , kao i za najbolji kostim, a Oscara je dobila Ann Roth. 

Chloé Zhao dobitnica je Oscara za najbolju režiju, za “Nomadland”. Za najbolji zvuk nagradu je dobio film “Sound of metal”. U kategoriji za najbolji kratkometražni igrani film pobijedio je “Two Distant Strangers”. 

“If Anything Happens I Love You” Willa McCormacka i Michaela Goviera najbolji je animirani kratkometražni film. “Soul” je bio najbolji u kategoriji za najbolji animirani film. 

Oscara u kategoriji za najbolji kratkometražni dokumentarni film dobio je film “Colette”, dok je najbolji dokumentarni bio “My Octopus Teacher”. Najbolje vizualne efekte imao je film “Tenet”.

Oscara za najbolju žensku ulogu dobila je Yuh-Jung Youn.

Najbolju scenografiju i fotografije imao je film “Mank”, dok je najbolju montažu imao film “Sound of Metal”. 

Za najbolju originalnu muziku Oscara je dobio film “Soul”. Najbolja izvorna pjesma je “Fight for you” u izvedbi H.E.R. iz filma “Judas and the Black Messiah”.

Fena

Komentari

Komentara