Dodijeljena grant sredstva za nabavku opreme i alata MSP-a

Spread the love
Rental Travel

Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona potpisalo je  ugovore sa 26 korisnika grant sredstava sa pozicije „Podrška razvoju kantona“ za 2018. godinu. Riječ je o ukupno 70.394,53 KM nepovratnih sredstava po programima koji se odnose na nabavku opreme i alata za mala i srednja preduzeća i obrte.

Reha Centar

Kao subvenciju za nabavku opreme i alata, sedam je korisnika iz kategorije MSP dobilo ukupno 20.000 KM, sa pojedinačno maksimalnih 3000 KM. Subvencije za obrte, također u ukupnom iznosu od 20.000 KM, dobilo je 14 korisnika sa područja Tuzlanskog kantona, sa maksimalnih 1500 KM po korisniku. Nabavka nove opreme i alata za MSP i obrte doprinijet će opstanku, rastu i razvoju privrednih subjekata te stvoriti mogućnosti za dodatna zapošljavanja, rečeno je ovom prilikom.

 

 

Premijer Jakub Suljkanović kazao je da će realizacija ovog projekta za mala i srednja preduzeća i obrte na području TK značiti povećanje konkurentnosti na tržištu. Nabavkom nove opreme i tehnologije povećat će obim i nivo proizvodnje a s druge strane i mogućnost za dodatna zapošljavanja, istaknuo je premijer Suljkanović, te naglasio da će u narednom periodu Vlada TK nastojati preoblikovati grant sredstva u revolving fond kako bi novac bio utrošen efikasnije na transparentniji i bolji način.

Prema riječima ministra privrede Osmana Puškara iako je ove godine Ministarstvo privrede u ove svrhe izdvojilo duplo više sredstava nego prethodne, pokazalo se da je to nedostatno jer su poduzetnici iskazali veliki interes za navedena grant sredstva po programima koji se odnose na nabavku opreme i alata za mala i srednja preduzeća i obrte i apliciralo je ukupno 140 kandidata.

Za sufinasiranje certificiranja po ISO standardima i obnavljanje standarda ukupno je odobreno 20.394,53 KM za 3 javna preduzeća čime se povećava konkurentnost i potiče uvođenje novih znanja i tehnologija. Za realizaciju programskih aktivnosti u cilju jačanja obrtništva odobreno je 5.000 KM Obrtničkoj komori TK za jačanje udruženja obrtnika, obrazovanje, pružanje pravnih, ekonomskih i drugih usluga obrtnicima, učešće na sajmovima dok je za projekat edukacije za pokretanje biznisa udruženju iz Gračanice odobren iznos od 5000 KM. Prema ovom projektu će 45 nezaposlenih osoba biti educirano za pokretanje vlastitog biznisa putem radionica o pisanju biznis- plana, apliciranju za sredstva iz različitih fondova, registraciju i vođenje biznisa u prvih 6 mjeseci.

aktuelno.ba / Vlada TK

Komentari

Komentara