Djeca koja su nam pokazala kako se u životu bori i pobjeđuje

Rental Travel

Kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine osvojila je naslov prvaka Evrope. Mladi bh. košarkaši su u Kaunasu, u finalu EP-a za igrače do 16 godina, pobijedili selekciju Litvanije sa 85:83 (26:19, 24:18, 19:22, 16:24).

Reha Centar

Na krilima jednog od najboljih košarkaša u svojoj generaciji, Džanana Muse, koji je u ovom meču postigao 33 poena, selekcija BiH je u finalnom meču pred nekoliko hiljada litvanskih navijača uspjela ostvariti najveću pobjedu u historiji bh. košarke.

Izabranici Josipa Pandže u ovom meču nisu podlegli pritisku, uspjeli su voditi od početka do kraja utakmice, te su zasluženo postali prvaci Evrope. Talentovana selekcija Litvanije je u nekoliko navrata uspjevala stići prednost, ali ne i preokrenuti utakmicu u svoju korist.

U prve dvije četvrtine meča BiH je stvorila rezultatku prednost, koja je na poluvremenu iznosila 13 razlike. U tim periodima Musa je pokazao svu raskoš svog talenta ubacivši 18 poena. Ipak u nastavku susreta, talentovani Litvanci su počeli smanjivati rezultatski deficit i ozbiljno prijetiti bh. timu.

Prvo poluvrijeme proteklo je u dominaciji Džanana Muse, ali u nastavku su protivnici igrali daleko bolju odbranu nad njim. U tim trenucima odgovornost je preuzeo bh. plej Sani Čampara, koji je postigao nekoliko vezanih poena i nije dozvolio Litvaniji da preokrene utakmicu.

Na Svjetsko u Španiju

U timu Litvanije istaknuo se Velička, koji je u drugom poluvremenu bio nezaustavljiv za bh. odbranu. Iako nisu uspjevali odbraniti napade Litvanije, košarkaši BiH su postizali poene i održavali prednost.

U posljednjim minutama meča Litvanija je dospjela na minus tri. Musa je u tim trenucima pogađao ali Velička je ponovo smanjivao prednost. Nekoliko grešaka bh. tima domaćin nije uspio iskoristiti. Litvanci su imali šut za tri poena koji je mogao donijeti produžetke, ali promašuju, te iz skoka postižu dva poena.

Domaćin je stotinku do kraja meča faulirao Musu, koji pogađa jedno slobodno bacanje, a namjerno promašuje drugo, tako da Litvanija nije imala nikakvih šansi da uputi novi šut prema košu.

Ova generacija bh. košarkaša naredne godine će nastupiti na svjetskom prvenstvu za igrače do 17 godina u Španiji.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara