Delegacija Vlade TK razgovarala sa predstavnicima radnika TTU

Rental Travel

Vlada Tuzlanskog kantona ostaje pri stavu da je stečajni postupak jedino rješenje za Tvornicu transportnih uređaja Tuzla. Rezime je ovo današnjeg sastanka delegacije Vlade TK u čijem sastavu su bili ministar finansija Jakub Suljkanović, ministar  industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović i ministar unutrašnjih poslova Husein Topčagić sa predstavnicima radnika TTU.

Reha Centar

Sastanak je uslijedio nakon što su radnici TTU-a mirnim okupljanjem željeli skrenuti pažnju na tešku materijalnu situaciju u kojoj se nalaze. Radnici suna današnjem sastanku iskazali bojazan o tome kako će biti premošten period koji prethodi stečaju i da li će u poslovima koji slijede biti angažovani svi uposlenici.

Resorni ministar Mićanović ovom je prilikom upoznao radnike s detaljima vezanim za stečajno restrukturiranje napominjući da će od stanja na tržištu zavisiti koliko će radnika biti uposleno. Uvezivanje radnog staža, prema riječima ministra Mićanovića, nikad nije bilo dovodeno u pitanje i ono će biti urađeno sukcesivno u korist radnika.

Na neophodnost pokretanja stečaja u ovoj fabrici, kao jedinog načina za otvaranje računa i omogućavanje daljeg poslovanja, ukazao je i ministar MUP-a Topčagić napominjući da Vlada TK nudi rješenje – to je stečaj za pokretanje proizvodnje a na za likvidaciju preduzeća.

Dopremijer Suljkanović istaknuo je da se svi ostali problemi u TTU-u mogu rješavati kroz stečajni postupak jer preduzeće nije finansijski opterećeno.

Na današnjem sastanku je dogovoreno da resorni ministar organizuje sastanak na kojem će još jednom sa menadžmentom TTU-a pokušati riješiti pitanja angažmana radnika u poslovima koji bi trebali biti zaključeni u narednom periodu.

Odjeljenje za informisanje

aktuelno.ba

Komentari

Komentara