Delegacija Vlade TK pridružila se obilježavanju Dan ustanka naroda i narodnosti  BiH

Spread the love
Menprom

U povodu obilježavanja 80 godina od 27.jula 1941. godine – Dana ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine u borbi protiv fašizma, delegacije Skupštine i Vlade TK položile su cvijeće i vijence na spomen obilježjima na kompleksu Slana Banja u Tuzli i odale počast onima koji su izgubili život braneći Tuzlu i BiH.

Reha Centar

Na spomenike Josipu Brozu Titu i narodnim herojima, partizanskim brigama, Zlatnim ljiljanima, poginulim braniteljima Tuzle i Bosne i Hercegovine 1992. – 1995.godine, te groblju i spomen obilježju civilnim žrtvama rata vijence su položili predsjednik Skupštine TK Slađan Ilić, zasutpnica u Skupštini TK Vedrana Petrović, premijer TK Kadrija Hodžić, ministar finansija, Vedran Lakić, ministar obrazovanja i nauke TK Elvis Baraković, te ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK Zvjezdan Karadžin.

Premijer TK, Kadrija Hodžić  ocijenio je da 27. juli spada u najsvjetlije povijesne trenutke BiH, ukazujući na značaj današnjeg obilježavanja tog datuma.

„Toga dana prije 80 godina su bh. narodi zajedno i odlučno podigli svoj glas protiv fašizma. Taj antifašistički pokret je značio borbu za zajednički život, za zajedničke vrijednosti, jednakost svih nas, kao najviših humanističkih i civilizacijskih vrijednosti i ideala“, izjavio je premijer Hodžić. On je mišljenja, da današnje obilježavanje antifašističkog pokreta, pripreme ustanka nije samo kultura sjećanja, nego i aktueliziranje te borbe, budući da se, kako je naveo, danas antifašizam rađa u mnogostrukim oblicima.

Ponos ovog kraja je, da je iznedrio ljude koji u tim trenucima spadali u najveće revolucionare, smatra premijer Hodžić podsjetivši na historijski značaj Pašage Mandžića, Cvijetina Mijatovića, Todora Vujasinovića, Ivana Markovića koji su prije ustanka formirali Oblasni štab za pripremu ustanka.

Na platou ispred Spomenika partizanskim brigadama održan je svečani program, na kojem je istaknuto da 27. juli predstavlja jedan  od najznačajnijih  datuma u antifašističkoj istoriji BiH. Povodom obilježavanja 80. godišnjice ustanka protiv fašizma, cvijeće i vijence su danas položili predstavnici boračkih odruženja i organizacija, te  predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Grada Tuzla, koji je i organizator obilježavanja tog datuma.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara