Delegacija Tuzlanskog kantona boravila u radnoj posjeti gradonačelniku Zvornika

Spread the love
Rental Travel

Kako bi razgovarali o mogućnostima jačanja privredne saradnje, infrastrukturnim projektima, te podršci Bošnjacima povratnicima na područje Zvornika, delegacija Tuzlanskog kantona, na čelu sa premijerom Begom Gutićem i predsjednikom Skupštine Senadom Alićem, boravila je danas u radnoj posjeti kod gradonačelnika Zvornika Zorana Stevanovića.

Reha Centar

„Tuzlanski kanton sa Zvornikom ima dobru saradnju, ali ima i mnogo prostora da se ta saradnja značajno unaprijedi. Neke od općina našeg kantona imaju posebno razvijenu privrednu saradnju, npr općine Sapna i Kalesija sa Zvornikom realizuju zajednički projekat, izgradnju regionalne deponije na Crnom Vrhu, a Rudnici mrkog uglja „Banovići“ sa kompanijom „Alumina“, koja, između ostalog, proizvodi glinicu, hidrate i vodeno staklo, imaju dobru poslovnu saradnju“, rekao je ovom prilikom premijer Gutić.

„Privredna saradnja Tuzlanskog kantona sa Gradom Zvornikom nije zanemariva. To je plod i naše vjekovne upućenosti i povezanosti Tuzlanskog kantona i Zvornika, ali ona nije na nivou na kojem bi mogla biti“, rekao je gradonačelnik Stevanović dodajući da je i današnji sastanak svojevrstan doprinos poboljšanju te saradnje na obostranu korist i korist svih ljudi koji žive na ovim prostorima.

Tuzlanski kanton već godinama ulaže u povratak Bošnjaka u zvorničku regiju. Sada se želi ići dalje, kako bi se sa vlastima grada na Drini, realizovali zajednički infrastrukturni projekti, istaknuto je ovom prilikom.

radna-posjeta-zvornik-02-21-09-2016

„Zvornik je jedna od rijetkih sredina u Republici Srpskoj u kojoj je povratak uspješno realiziran. Raduje nas opredjeljenje gradske vlasti da i ovdje gradimo život, a ne suživot. Mi smo kao Vlada do sada u povratak uložili znatno više sredstava nego što je to uradio ijedan kanton ili Vlada Federacije“ rekao je premijer Gutić dodavši da se sve više trebamo okretati održivom povratku i u tom pravcu Grad Zvornik i Tuzlanski kanton mogu realizirati mnogo zajedničkih projekata.

Bošnjaci povratnici u Zvornik, pohvalili su napore koje Vlada Tuzlanskog kantona ulaže, kako bi im pomogla da žive u svom rodnom gradu. Ističu i da je Zvornik pozitivan primjer dobrog odnosa lokalnih vlasti, prema povratnicima.

„Tuzlanski kanton je za nas povratnike veoma značajan. On je kao druga majka Bošnjacima u Zvorniku i s tim u vezi moja duboka zahvalnost premijeru Gutiću i predsjedniku Aliću na današnjoj posjeti i brizi za Bošnjake“ rekao je poslanik u Narodnoj skupštini RS-a Nedim Čivić.

Kantonalna delegacija je nakon radnog sastanka u gradskoj upravi obišli i naselje Glumina, jedno od najvećih povratničkih mjesta u Republici Srpskoj. U ovu mjesnu zajednicu u kojoj je prije rata živjelo 1550 stanovnika vratilo se njih 1510.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara