Danas obilježavanje 25. godišnjice pada Vukovara

Spread the love
Menprom

Danas se obilježava 25. godišnjica pada Vukovara. Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata biće odata počast poginulima i ubijenima u napadima JNA i srpskih paravojnih jedinica.

Reha Centar

groblje_vukovar17112016

U 87 dana bitke za Vukovar pripadnici bivše JNA, snage hrvatskih Srba i paravojne dobrovoljačke formacije gotovo sasvim razorile su taj pitomi barokni grad.

Vukovar je bio prvo veće mjesto na području nekadašnje Jugoslavije koje je pretrpjelo strahovita ratna razaranja. Uslijediće Dubrovnik, Sarajevo, Mostar, Srebrenica…

– 25. avgusta 1991. godine započelo je tromjesečno granatiranje grada
– 1,624 osobe ubijene su prilikom napada na Vukovar 1991. godine.
– više od 2,500 ljudi je ranjeno
– 420 ranjenika i bolesnika bilo je na dan okupacije u vukovarskoj bolnici
– broj branitelja grada ni u jednom trenutku nije bio veći od 2,000
– 260 osoba (u dobi 16-72 godine) ubijeno je na Ovčari 20. novembra 1991.
– 91% ukupnog broja stanova na području grada uništeno je ili oštećeno

Otpor Vukovara slomljen je 18. novembra 1991, kada je okupiran najveći njegov dio. S okupacijom su uslijedila masovna smaknuća branitelja i civila te pljačka i progon civilnog stanovništva.

Prema podacima vukovarske ratne bolnice, u logore je odvedeno oko 8.000 vukovarskih branitelja i civila.

hdlskl

Najveći pojedinačni ratni zločin počinjen je na poljoprivrednom dobru “Ovčara”, gdje je 20. novembra 1991. godine ubijeno 200 ljudi, ranjenika izvedenih iz vukovarske ratne bolnice.

U 25 godina od ratnog zločina u Vukovaru hrvatski pravosudni organi pokrenuli su postupke protiv 1203 osobe, od kojih je do sada osuđen 181 optuženik, dok mnogi postupci još uvijek traju, objavilo je hrvatsko Ministarstvo pravosuđa.

Osim pred hrvatskim sudovima zbog ratnih zločina na širem vukovarskom području postupci su vođeni ili su u toku i pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu te pred Međunarodnim kaznenim tribunalom za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

Komandant Prve motorizovane gardijske brigade JNA pukovnik Mile Mrkšić osuđen je nakon rata na 20 godina zatvora. Umro je od raka u zatvoru u Portugalu. Major Veselin Šljivančanin također je osuđen zbog ratnih zločina u Vukovaru. Nakon što je odležao dvije trećine 10-godišnje kazne zatvora, na slododu je pušten 2011. Slavko Dokmanović umro je neposredno nakon završetka suđenja 1998. godine u Hagu, ne dočekavši izricanje presude.

BHRT – aktuelno.ba

Komentari

Komentara