Cjelovečernji program duhovne muzike i plesa (Sema) predstavljen tuzlanskoj publici

“Ljubav je umjetnost kojom se bave samo oni junaci koji vladaju svojim strastima i egom, a srce koje u sebi ne nosi bol koja se zove ljubav pripada ili ludaku ili mrtvacu”, samo su neke od bezbroj mudrih izreka Mevlane Dželaludina Rumija jednog od najznačajnijih mističnih pjesnika islama.

Upravo na tim temeljima i Mevlaninim izvorima Ljubavi večeras je u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli upriličen cjelovečernji program duhovne muzike i plesa (Sema) u izvedbi  Ansambla Tesavvuf Vakfi iz Turske i Ansambla tekije Mesudije, pod nazivom „Ljubav“.

Duhovno učenje poteklo od sufijskog učenjaka i pjesnika Mevlana Dželaludina Rumija, koje je u prošlosti inspiriralo mnoge duhovne tragače, još je živo i vrijedno divljenja. Njegov sufijski put ka Ljubavi temelji se na neograničenoj toleranciji prema svima i svemu što postoji; njegova pozitivnost i svjesno stremljenje ka Ljubavi čak i modernom čovjeku ulijeva golemu nadu.

Publika u prepunoj sali, večeras je uistinu imala priliku uživati u programu koji se na otvorenoj sceni u ovako impesivnom izdanju rijetko viđa na ovim prostorima.


M.T

Komentari

Komentara