Čestitka premijera TK povodom 9. maja

Menprom

U povodu 9. maja – Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom, u svoje ime i u ime Vlade Tuzlanskog kantona premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić uputio je javnu čestitku u kojoj stoji:

Reha Centar

„Svim građanima Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine upućujem iskrene čestitke povodom 9. maja, Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom, Dana zlatnih ljiljana i Dana Europe.

U onome što Europa jeste danas značajne zasluge pripadaju i Bosni i Hercegovini i Bosancima i Hercegovcima. U Drugom svjetskom ratu, od 1941. do 1945. godine Europa je branjena i u Bosni i Hercegovini i pet njemačkih ofanziva je svoj debakl doživjelo upravo na ovom području i između ostalog, i zbog toga je naše i moralno i historijsko pravo da se vidimo u zajednici europskih naroda i Europskoj uniji.

Europska unija kao Dan Europe odredila Dan pobjede nad fašizmom, pa ovom prilikom želim čestitati i Dan Evrope, simbola bolje budućnosti za koju očekujemo da uskoro bude i naša.

Sa takvim smo opredjeljenjem razvijali ovaj naš kraj držeći istodobno do multikulturalnosti, tolerancije i suživota svih građana bez obzira na nacionalnu, vjersku, rasnu ili neku drugu pripadnost. 

Takvo opredjeljenje smo potvrdili i u ratu 1992 – 1995. godina, pa je u potpunom skladu da se na isti dan obilježava i Dan zlatnih ljiljana.

U odbrambeno oslobodilačkom ratu upravo Armija RBiH bila antifašistička i upravo je Armija RBiH nastavila tekovinu antifašizma braneći sve građane BiH i civilizacijske vrijednosti suživota na ovim prostorima.

S tim u vezi, svim dobitnicima najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan, onima koji su pokazali svoje najhrabrije podvige protiv agresora, danas upućujem iskrene čestitke.

Danas, kada obilježavamo pobjedu nad fašizmom, moramo istaknuti da ta pobjeda nažalost nije konačna i da je borba protiv fašizma stvar kontinuiteta, te danas želim istaknuti i našu potpunu opredijeljenost za borbu protiv fašizma u ma kojem njegovom obliku.“

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara