”Budi junak/junakinja svoje zajednice”: Za ideje mladih kroz kampanju 38 000KM

Spread the love
Menprom

Sinoć je u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli upriličena svečana dodjela finansijskih sredstava omladinskim organizacijama čije ideje su dobile podršku kroz kampanju ”Budi junak/junakinja svoje zajednice 2018.”

Reha Centar

Ovaj događaj koji nosi specifičan naziv ”Dodjela dukata” jedan je od događaja kampanje ”Budi junak/junakinja svoje zajednice” a predstavlja krunu trodnevne ”Potrage za blagom” u kojoj su učestvovali mladi junaci i junakinje. Tokom ”Potrage za blagom” mladi su svoje ideje predstavljali društveno odgovornim kompanijama, a donatori su, ovisno o njihovim prezentacijama, podijelili novčana sredstva.

‘Potraga za blagom” i ”Dodjela dukata” pokazali su da kampanja ”Budi junak/junakinja svoje zajednice” nema za cilj samo dodijeliti novac za projektne prijedloge, nego želimo ojačati i ohrabriti naše mlade da u svakom trenutku mogu bilo kome pokazati da su upravo oni nosioci promjena u našim zajednicama. A oni su to u proteklim danima i pokazali.”-kazala je Azra Delmanović, koordinatorica Odbora Omladinske banke Lukavac.

Od ukupno 16 pristiglih inicijativa mladih, Odbori Omladinske banke su zeleno svjetlo dali za 11 ideja. Fondacija tuzlanske zajednice je obezbijedila početna novčana sredstva u iznosu od 19 000KM koja su podijeljena na ovih 11 ideja, a preostalih 19 000KM podijeljena su od strane donatora.

‘Ono na šta smo posebno ponosni je to što iz godine u godinu na našu adresu stižu sve inovavnije ideje. Kultura, sport, umjetnost, edukacija, infrastruktura, sve su ovo oblasti koje pokrivaju ideje naših aplikanata te će zbog toga naše zajednice zaista biti bogatije za 11 raznovrsnih projekata, a koji su od velikog značaja za sve mlade sa područja Općina u kojima djeluje Fondacija tuzlanske zajednice”.-kazala je Mirha Skakić, koordinatorica Programa za mlade Fondacije tuzlanske zajednice.

Ove godine, aplikanti odišu pozitivnim duhom, a njihov entuzijazam prepoznali su i donatori kampanje.

”Zaista je bilo teško teško odlučiti kako podijeliti novčana sredstva jer je svaka ideja inovativna i zaslužuje podršku. O ovakvim mladim ljudima treba pričati i pisati jer su vrijedni pažnje i ono što smo mi naučili od njih jeste kako se boriti i kako stvarati pozitivne promjene.”-samo su neki od komentara donatora koji su sinoć prisustvovali svečanoj dodjeli finansijskih sredstava.

Jedan od ciljeva  kampanje ”Budi junak/junakinja svoje zajednice” jeste i saradnja između omladinskih organizacija te međusobna podrška mladih.

”Mi mladi moramo shvatiti da smo nosioci promjena u našim zajednicama. Naša zamisao je podržavati sve mlade koji nam se obrate, pomoći im da realizuju njihove ideje i u konačnici stvoriti ambijent gdje ćemo zajedno raditi na poboljšanju uslova u našim zajednicama bez razmišljanja o napuštanju Bosne i Hercegovine. ”-kazao je Almedin Beganović, sedamnaestogodišnjak koji je nosioc projekta ”Make it”.

Podsjećamo, ovo je peta po redu kampanja ”Budi junak/junakinja svoje zajednice” koju organizuje Fondacija tuzlanske zajednice,  a cilj iste je pružiti podršku vrijednim i angažovanim mladim ljudima koji svojim radom i zalaganjem motivišu druge te pokazuju da su upravo oni uzori na koje se treba ugledati. Također, saradnjom sa vladinim i biznis sektorom želimo stvoriti bolji ambijent i afirmativno okruženje za sve mlade te pokazati da su oni naš najjači resurs.

Kampanju ”Budi junak/junakinja svoje zajednice” ove godine podržalo je ukupno 28 donatora:

DIJAMANTNI DONATOR: EKI mikrokreditna fondacija
ZLATNI DONATORI: Partner mikrokreditna fondacija, Sberbank BH, Big Ben Centar za strane jezike
SREBRNI DONATORI: Lukavac cement, Mi Bospo mikrokreditna fondacija, Senex doo
BRONZANI DONATORI:Mit Alex doo, Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, Menprom doo, Zeus agencija, Centar pošta Tuzla, DAF Centar za njemački jezik, Dorrah University Hotel, Hotel Miris dunja 88, Lović&Co doo, Cosmos Commerce doo, Platinium doo, ZH Zola doo

PRIJATELJI KAMPANJE: Junuzović kopex doo, Hadžiefendić Stomatološka ordinacija, AC Ganjgo Auto centar Ganjgo, Palačinkara Bagi, Beemed doo, Poliklinika Azabagić, Damfis Šped doo, Mama Mia Restoran, Off-set štamparija doo, Folk high schula, Amra Nadarević Vodenčarević, Amira Abdulahović, Nina Zupan

-Ovim putem čestitamo dobitnicima sredstava i želimo im sreću pri realizaciji njihovih projektnim prijedloga te se zahvaljujemo svim donatorima i prijateljima koji su odlučili biti dio ove priče,- Saopšteno je iz Fondacije tuzlanske zajednice.

Komentari

Komentara