Bošnjaci trebaju civilizovanog političkog partnera, a Dodik to nije

Spread the love
Rental Travel

U povodu politički nekorektnog i bahatog istupa u javnosti Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, u kojem je ponovno žestoko udario na državu Bosnu i Hercegovinu, i to na dan kada je u Kozarcu ukopano 284 civilne žrtve genocida, javno se oglasio potpredsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske, mr Ramiz Salkić:

Reha Centar

-Bosna i Hercegovina je zemlja koja posjeduje hiljadugodišnju historiju i kontinuitet državnosti. Taj kontinuitet potvrđen je mirovnim sporazumom u Dejtonu, u kojem je potvrđeno postojanje države Bosne i Hercegovine, a kao kompromisno rješenje za prevazilaženje rata, jedan dio zemlje imenovan je kao Republika Srpska. Ne treba zaboraviti da je temelje toga entiteta postavio njegov osnivač, ratni zločinac Radovan Karadžić. Njemu se za zločine sudi u Hagu, a Karadžićeva ratna zlodjela vežu se za način nastanka ovoga entiteta, stotine masovnih grobnica i logora.

Upravo za ono čime se danas diči politika čiji je eksponent Milorad Dodik. Danas smo u Kozarcu sahranili 284 nevine civilne žrtve. Ubijajući bošnjačke i hrvatske civile, ekstremna srpska politika je gradila Republiku Srpsku. Pri tome, država Bosna i Hercegovina je u kontinuitetu postojala kao međunarodno priznata zemlja i pored namjere ekstremista u Banja Luci, da je unište ili ne priznaju.

Nažalost, vlast u Banja Luci, predvođena Miloradom Dodikom, nastavila je ići radikalnom Karadžićevom politikom mržnje, negiranja genocida i najcrnjim oblicima nacionalizma. Dodik ne poštuje čak ni nevine žrtve i u mjesecu kada smo ukopali civile Srebrenice i Prijedora, on pljuje po njihovim kostima.

Do te mjere želi pokazati krvoločnost svoje politike da upadnjivo, nametljivo i beobrazno negira zločin, podržava napade na civile Palestine, poziva na cijepanje Bosne i Hercegovine, iako zna da bi takav čin bio praćen destabilizacijom cijeloga regiona. Bili bismo sretni da na drugoj strani imamo civilizovanog političkog partnera, sa kojim se može razgovarati o poštivanju mrtvih, uvažavanju živih i planiranju budućnosti, ali nažalost, to nije slučaj. Danas smo očekivali da se kao predsjednik entiteta Milorad Dodik pokloni žrtvama i izvini za zločine vojske Republike Srpske i općenito srpske politike iz devedesetih.

Time bi poslao poruku da je protiv zločina i genocida. Naprotiv, Dodik je, da bi skrenuo pažnju sa zločina, opet otrčao u Beograd, ito sa bosanskim pasošem, da kaže da Bosna i Hercegovina ne postoji. Naravno, ona postoji i postojat će, a garant opstanka ove zemlje smo ne samo mi živi, već i naši mrtvi, koje smo danas spustili u bosansku zemlju u Kozarcu, – stoji u izjavi Ramiza Salkića.

AKTUELNO.BA

 

 

Komentari

Komentara

Posted In: