Bosna i Hercegovina pod sankcijama Energetske zajednice

Spread the love
Menprom

Bosna i Hercegovina je od danas pod sankcijama Energetske zajednice, jer nisu do roka nisu usaglašene preostale sporne odredbe državnog zakona o regulatoru, prijenosu i tržištu električne energije i gasa.

Reha Centar

Ovim će u pitanje biti dovedene desetine miliona eura koje su namijenjene energetskom sektoru u našoj zemlji, ali to ne brine previše vlasti u oba entiteta. U Vladi Republike Srpske samo je važno da nije ona odgovorna za ponovno uvođenje sankcija, dok u Vladi Federacije govore kako sankcije neće mnoigo toga poremetiti.

“Na žalost ništa se nije promijenilo i sankcije stupaju na snagu automatski, pošto nismo dobili nikakvo obavještenje da je zakon usvojen. On na žalost nije ni počeo svoj put u Vijeću ministara, ni kasnije u parlamentu”, rekao je u jućčerašnjoj izjavi za BHRT direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

On je rekao da, prema informacijama sa kojima raspolaže, uzrok za nametanje sankcija je u Federaciji BiH koja, za razliku od Republike Srpske, nije prihvatila već do u tančine dogovorena rješenja. Dodao je da je teoretski moguće da pod sankcijama Bosni i Hercegovini bude onemogućen izvoz struje, mada je malo vjerovatno da će to dogoditi.

“Ova situacija nije dobra za BiH jer je niko više ne uzima ozbiljno. Sve što je obećano skrši se. BiH je potpisala taj dogovor sa EU o postepenom pridruživanju, ali na području energetike nema šta da pokaže. Ko će vjerovati BiH koja je članica neke zajednice i ne poštuje skoro ništa, da će poštivati nešto čemu se tek pridružuje. To je veoma negativan signal i to ne mogu da razumijem”, rekao je Kopač.

Pohvalio je ministra Mirka Šarovića i rekao da je on izuzetne napore uložio kako bi bio pronađen kompromis, ali nažalost taj angažman nije bio dovoljan.

“Bio sam prisutan kod pisanja svakog detalja, zareza, tačke, a sada kao da nije bilo ništa. Sve ispočetka”, razočarano je ustvrdio direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

BHRT – aktuelno.ba

Komentari

Komentara