Atrakcije Beograda – koja mjesta morate da posjetite?

Spread the love
Rental Travel

Glavni grad Srbije svake godine posjeti sve veći broj turista, a brojke na godišnjem nivou prelaze milion posjetilaca, kako iz drugih gradova naše zemlje i susjednih država, tako i iz čitavog svijeta. Ovaj podatak ni malo ne čudi s obzirom na to da Beograd ima mnogo toga da ponudi turistima različitih zahtjeva.

Reha Centar

Beograd je grad koji leži na dvije rijeke, grad uskih kaldrmisanih ulica i prostranih bulevara, grad burnog noćnog života i bogatog kulturnog sadržaja. Duga  i burna istorija ostavila je tragove širom Beograda, te će vam trebati dosta vremena da stignete da obiđete sve što ste poželjeli.

U nastavku teksta predstavljamo vam šta nikako ne smijete propustiti prilikom posjete jednog od najljepših gradova u Srbiji.

#1 Skadarlija – Boemska četvrt u srcu grada

Skoro do kraja 19. vijeka Skadarlija je bila poprilično siromašan dio grada, a u ovoj četvrti živjeli su uglavnom Romi. Može se reći da je Skadarlija poprimila današnji izgled i popularnost krajem 19. i početkom 20. vijeka.

U tom periodu u Skadarskoj ulici, u kojoj se nalazi Skadarlija, živeli su umjetnici – pisci, slikari i glumci. Baš iz tog razloga je na ovoj lokaciji nikao veliki broj kafana, a tu možete vidjeti spomenik i kuću našeg poznatog slikara i pjesnika Đure Jakšića.

Danas je Skadarlija jedna od neizostavnih destinacija prilikom posjete Beogradu. U ulicu dugu oko 500 metara, popločanu kaldrmom, mnogi posjetioci Beograda dolaze da bi uživali u gastronomskoj ponudi kafana i restorana.

Ako ste ljubitelji tradicije, narodne muzike i autentične kuhinje, onda je Skadarlija mjesto za vas – provedite se uz starogradsku muziku, koja se u većini restorana izvodi uživo.

#2 Beogradska tvrđava – vijekovima građene zidine

Šetajući glavnom pješačkom ulicom u Beogradu – Knez Mihailovom, dolazite do Kalemegdanskog parka koji zajedno sa beogradskom tvrđavom čini cjelinu koja plijeni svojom ljepotom i svjedoči o prošlosti srpskog, ali i drugih naroda koji su prolazili ovim područjem.

Gradnju beogradske tvrđave započeli su Kelti početkom 1. vijeka. Tada je ona bila palisada sa zemljanim bedemima, a vijekovima se dograđivala ne bi li poprimila današnji izgled.

U njenoj izgradnji učestvovali su i Rimljani, s obzirom na to da je naša teritorija bila u sklopu rimskog carstva, a njena gradnja i korištenje u odbrambene svrhe nastavila se i u srednjem vijeku, ali i kasnije.

Na Kalemegdanu se nalaze Rimski bunar, Vojni muzej, Umjetnički paviljon ,,Cvijeta Zuzorić” i Prirodnjački muzej. Pored toga, najveći beogradski park prepun je monumentalnih spomenika, a pogled na ušće Save i Dunava, na kojima leži beogradska tvrđava će vas ostaviti bez daha.

#3 Muzej Nikole Tesle, najvećeg srpskog naučnika i pronalazača

Pri putovanju u Beograd, ne bi trebalo zaobići posjetu muzeju koji je otvoren 1955. godine, u čast Nikole Tesle, naučnika koji je dao nemjerljiv doprinos tehnološkom progresu čovječanstva.

U muzeju se nalazi cjelokupna Teslina zaostavština u vidu dokumenata, knjiga, časopisa, istorijskih i tehničkih predmeta, fotografija, uređaja, instrumenata, planova i crteža.

Stalna postavka smještena je u prizemlju muzeja u sedam tematskih soba. Jedan dio nas upoznaje sa biografskim podacima Nikole Tesle, a drugi predstavlja njegov naučni rad sa najznačajnijim izumima i nekoliko radnih modela koji se koriste za demonstraciju.

Prikazana je i maketa hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima, u kojoj je ugrađeno devet Teslinih patenata, od ukupno 13 primijenjenih.

U Muzeju se čuvaju i Teslini lični predmeti, kao i urna sa posmrtnim pepelom.

U interaktivnoj posjeti je moguće otkriti detalje iz života jednog od najvećih svjetskih umova, upoznati se sa njegovim pronalascima i pogledati film o ovom genijalnom naučniku.

#4 Zemun – grad u gradu

Zemun je naselje u Beogradu koje je do 1934. godine bilo zaseban grad, ali je tokom istorije bio kulturno, istorijski i politički usko povezan sa Beogradom. Tokom Drugog svjetskog rata, Zemun ponovo nakratko izlazi iz sastava Beograda, da bi konačno 1945. godine postao jedna od gradskih opština našeg glavnog grada.

Zbog svoje burne istorije, Zemun odiše nevjerovatnom ljepotom i specifičnom arhitekturom. Na teritoriji ove opštine nalazi se Kula Gardoš (Milenijumska kula), koje je izgrađena 1896. godine, a visoka je 36 metara, te sa njenog vrha možete uživati u panoramaskom pogledu na čitav Beograd i okolinu.

Zemunski kej važi za jedno od najljepših šetališta kraj rijeke u Beogradu, a nakon pješačenja pronaći ćete osvježenje u nekom od mnogobrojnih splavova, restorana i kafana.

Pored navedenih lokaliteta, glavni grad Srbije ima mnogo toga da ponudi, ukoliko ste ljubitelj prirode, tu je Ada Ciganlija, park-šuma Košutnjak, a u užem centru se nalazi Botanička bašta ,,Jevremovac”.

#5 Avala – omiljeno mjesto ljubitelja prirode

Gusta šuma, raznovrstan biljni i životinjski svijet, kao i brojni kulturno-istorijski spomenici Avalu čine prirodnim čudom.

Riječ je o pravom dragulju prirode i savršenom mjestu za individualni i porodični odmor. Slobodno je možemo nazvati “plućima Beograda”.

Turisti najčešće posjećuju Avalski toranj, arhitektonsko čudo koje je sa svojom visinom od 204,68 metara oslonjeno na zemlju samo sa tri “vitke betonske noge”. Ponos je svih Beograđana.

Bio je srušen tokom NATO bombardovanja 1999. godine. Obnovljeni toranj otvoren je 2009. godine.

Spomenik Neznanom junaku je druga atrakcija koja privlači pažnju turista. Podignut je između 1934. i 1938. godine u znak sjećanja na sve borce koji su položili živote braneći Beograd i otadžbinu tokom Prvog svjetskog rata i Balkanskih ratova, a kojima se nisu mogla utvrditi imena.

Podsjeća na minule ratove, teška tlačenja od strane tuđina, ali i na velike pobjede i stečenu slobodu posle niza krvavih ratova i borbi.

Nadamo se da vas je ovaj tekst podstakao da što prije posjetite Beograd i osjetite jedinstvenu energiju najvećeg grada u Srbiji. Mjesta koja smo izlistali turisti najčešće posjećuju, stoga, ukoliko još uvijek niste obišli neko od njih – motivišemo vas da to učinite prvom prilikom!

Avokado.rs / Foto https://unsplash.com/

Komentari

Komentara