Ambasador Jonathan Moore preuzeo dužnost šefa Misije OSCE-a u BiH

Menprom

Novi šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasador Jonathan Moore, je preuzeo svoju dužnost u Sarajevu 3. septembra 2014. godine.

Reha Centar

“Velika mi je čast biti na funkciji šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini. Radio sam u ovoj Misiji i ranije, tokom izbora koji su održani 1996. godine. BiH je od tada ostvarila značajan napredak, iako pred njom i dalje stoje mnogi izazovi, a OSCE može da pruži pomoć putem svog rada na pitanjima stabilnosti, pomirenja i razvoja institucija”, rekao je  Moore.

“Predstojeći izbori u oktobru biće veoma važni i radujem se što ću se u danima koji slijede sastati sa mnogim kandidatima i glasačima. Misija OSCE-a, koja ima svoje kancelarije u cijeloj državi, će nastaviti da surađuje sa domaćim partnerima na razvoju sistema obrazovanja, uprave i pravosuđa sposobnih da poštuju ljudska prava i vladavinu prava. Radujem se suradnji sa Švicarskom, koja predsjedava OSCE-om, a OSCE će takođe naglasak svog rada staviti na regionalnu suradnju, u svjetlu činjenice da Srbija sljedeće godine preuzima predsjedavanje OSCE-om.”

Moore, koji je profesionalni diplomata u Višoj diplomatskoj službi SAD-a, ima široko iskustvo na zapadnom Balkanu i u istočnoj Evropi. Službovao je u Bosni i Hercegovini na dužnosti savjetnika šefa Misije OSCE-a 1996. godine i zamjenika ambasadora SAD-a od 2009. godine do 2012. godine. Prije preuzimanja dužnosti šefa Misije OSCE-a u BiH, Moore je bio direktor Kancelarije za južnu i centralnu Evropu pri američkom State Department-u. Također je službovao u ambasadi SAD-a u Beogradu.

Moore je na ovoj dužnosti zamijenio ambasadora Fletchera M. Burtona.

AKTUELNO.BA

 

Komentari

Komentara

Posted In: