Ambasador Brazila posjetio Vladu Tuzlanskog kantona

Spread the love
Rental Travel

Mogućnosti unaprjeđenja ekonomske i privredne saradnje između Brazila i Bosne i Hercegovine, s posebnim akcentom na Tuzlanski kanton, bila je glavna tema današnjeg sastanka delegacije Vlade Tuzlanskog kantona sa ambasadorom Brazila u Bosni i Hercegovini Nj.E. Manoelom Gomes – Pereirom i delegacijom Ambasade.

Reha Centar

Osim vanjskotrgovinske razmjene, u čemu je prisutan značajan debalans u korist Brazila i na štetu našeg kantona, danas je bilo govora i o potencijalnim brazilskim investicijama u našu privredu.

„Mi smo današnju priliku iskoristili da ambasadora upoznamo sa komparativnim prednostima i mogućnostima koje možemo ponuditi potencijalnim investitorima. Najviše smo pažnje posvetili rudarstvu, stočarstvu i drvnoj industriji, za što je brazilska delegacija danas pokazala najveći interes“, rekao je u svom obraćanju predstavnicima medija premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i dodao da su gosti iz Brazila pokazali i interes za početak projekta izvoza mesa u Republiku Tursku.

„Brazil je inače poznat kao veliki izvoznik mesa, i obzirom na projekat izvoza mesa iz BiH u Tursku kompanije iz Brazila mogu pružiti stručnu i tehničku pomoć kompanijama u Bosni i Hercegovini da povećaju svoje stočne kapacitete“ rekao je ambasador Gomes – Pereira i dodao da je veoma zadovoljan današnjom posjetom. „Ovo je moja prva posjeta Vladi Tuzlanskog kantona i u skladu sa danas dobivenim informacijama pokrenut ću jednu ekonomsku misiju i slijedeći puta doći sa konkretnim projektima za dalju saradnju“ riječi su Ambasadora.

Prema podacima privredne i vanjskotrgovinske komore BiH naš kanton iz Brazila godišnje uvozi robe u vrijednosti oko 16 miliona KM, dok je vrijednost našeg izvoza na ovo tržište veoma mala. Prema riječima premijera Gutića, „upravo je to prostor na kojem moramo više raditi kako bi smo popravili taj postojeći debalans“.

Nakon posjete Vladi Tuzlanskog kantona, delegacija predvođena ambasadorom Pereirom će u društvu ministara zdravstva i razvoja i poduzetništva Bahrudina Hadžiefendića i Nermina Hodžića posjetiti danas i tuzlanske kompanije Tuzlafarm, Deling, Bingo i Spreča te sa odgovornim licima u ovim kompanijama direktno razgovarati o mogućnostima i načinima dalje saradnje.

aktuelno.ba – odjeljenje za informisanje

Komentari

Komentara