Aktuelna vlast mora početi rješavati suštinske probleme građana Tuzle

Rental Travel

Ovim putem želimo upoznati tuzlansku javnost o inicijativama koje smo kao opozicija zajednički podnijeli na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Tuzla te o motivima podnošenja tih inicijativa, a koje je većina u Općinskom vijeću na čelu sa SDP-om odbila uvrstiti u Dnevni red sjednice održane 28.4.2014. godine.

Reha Centar

 Statut mjesne zajednice

Izrada Statuta mjesne zajednice je dugogodišnja statutarna obaveza Općine Tuzla, a koja nije nikada provedena u djelo. Naša je inicijativa podrazumijevala da Vijeće svojom odlukom obaveže nadležne općinske službe da Prijedlog Statuta mjesne zajednice hitno upute u javnu raspravu po mjesnim zajednicama kako bi ga Vijeće u skorije vrijeme usvojilo te djelovanje mjesnih zajednica u tuzlanskoj općini uvelo u zakonske okvire.

 Ovako, odbijajući poduzeti početne korake ka izradi i usvajanju Statuta mjesne zajednice, većina je u Vijeću pristala nastaviti cijelu jednu oblast – mjesnu samoupravu za koju se svake godine odvoji polovina općinskog budžeta – držati u “sivoj zoni” prava i demokracije, odupirući se tako vlastitom Statutu, federalnom Zakonu i Europskoj povelji o lokalnoj samoupravi. Sama po sebi, siva je zona “lov u mutnom”, ucjenjivanje, nametanje volje, igra iza kulise, pravo jačeg, diskriminacija, u suštini netransparentan odnos vlasti prema svojim građanima.

 Naš je motiv bio napokon prekinuti tu netransparentnost, ispuniti statutarnu obavezu i svim građanima Tuzle omogućiti da efikasno sudjeluju u odlučivanju o svakodnevnim životnim pitanjima u njihovim sredinama. Smatramo da su ciljevi ove inicijative u interesu svih građana, a da odbijanje ove inicijative nije u interesu građana.

 Zapošljavanje u javnim preduzećima i ustanovama

Zatražili smo da sva javna preduzeća i javne ustanove Općine Tuzla u roku od 30 dana vijećnicima dostave informaciju o zapošljavanju u protekle dvije godine (2012.–2014. godina) s podacima o javno raspisanim konkursima, popisom zaposlenih i brojem zaposlenih sa i bez provedene konkursne procedure. Osim što nam je kao vijećnicima dužnost ovladati pouzdanim i preciznim informacijama o svim važnim pitanjima u Općini kako bi se kod odlučivanja mogli savjesno i odgovorno opredijeliti, dobivenom smo informacijom htjeli “presjeći” česte špekulacije kako se u općinskim preduzećima i ustanovama zapošljavanje “otelo kontroli”. Pogotovo je pitanje aktuelno u vremenu velike nezaposlenosti, rastrošnosti vlasti i velike nepravde prema mladima kod jednake mogućnosti za posao.

 Priznajemo da nas je odbijanje ove inicijative negativno iznenadilo, kao da je riječ o nekom političkom pitanju, a ne o zapošljavanju u okvirima zakona i usvojenih pravila. Zapravo smo bili uvjereni da vijećnici i javnost mogu bez problema od Općine i nadležnih ustanova dobiti vjerodostojne podatke.

press

 Uštede u javnim preduzećima i ustanovama

Kolegij Općinskog vijeća Tuzla je na sjednici održanoj prije dva mjeseca usvojio zaključak o ostvarivanju ušteda u javnim preduzećima i ustanovama općine Tuzla. Zaključak su podržali svi klubovi vijećnika, kao i općinski načelnik. Inicijativom smo zahtijevali da Stručna služba Vijeća do naredne sjednice Općinskog vijeća dostavi prijedlog ove Odluke.

 Nakana nam je bila ubrzati cijeli postupak, argumentirano na Vijeću sudjelovati u uvećanju ušteda i, na kraju, tako odgovoriti obećanjima građanima danim na demonstracijama i kasnijim plenumskim okupljanjima.

 I opet je stigao neobjašnjivi i razočaravajući odgovor u obliku odgađanja ove inicijative za neku drugu priliku. Riječ je, dakle, o ostvarivanju ušteda koje treba sačekati i to u jeku opće besparice i obespravljenosti?!

 Ovim trima inicijativama, kao i nekolicini prijašnjih te onima u pripremi, oporba u Općinskom vijeću Tuzla odlučna je združeno i kao takva jako kritički se postaviti prema vlasti u Tuzli po onim pitanjima koja se izravno odnose na prava pojedinca i svih građana te na kvalitetu njihova života u svakom dijelu općine. Stoga i ovom prilikom pozivamo većinu u Općinskom vijeću i izvršnu strukturu vlasti da energiju koju su do sada rasipali u pravdanje svojih loših poteza zbog uskostranačkih i osobnih interesa, usmjere u stvaranje ambijenta za bolji život cijele naše zajednice i svih građana Tuzle.

Klub vijećnika SDA Tuzla

Klub vijećnika SBB Tuzla

Klub vijećnika HDZ BiH Tuzla

Klub vijećnika SBiH Tuzla

Samostalni vijećnik Enes Huseinagić

Komentari

Komentara