Aktivnosti TIKA-e i Vlade TK u školskom objektu u Maloj Brijesnici

Spread the love
Menprom

Na inicijativu Alena Karića delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predvođena premijerom Jakubom Suljkanovićem posjetila je danas područnu škole „Brijesnica Mala” u Doboj Istoku, gdje se provode radovi na rekonstrukciji i adaptaciji školskog objekta.

Reha Centar

Ukupna vrijednost radova je oko 240.000 KM, od čega je 200.000 KM investicija koju finansira Turska uprava za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA), dok je 40.000 KM izdvojila Vlada Tuzlanskog kantona.
„Prije svega, u ime Vlade Tuzlanskog kantona i u svoje ime, želim izraziti zahvalnost TIKA-i na prepoznavanju ove naše potrebe, te iskazanoj volji i spremnosti za implementaciju ove izuzetno značajne investicije. Tim sredstvima mi smo, kroz program kapitalnih ulaganja dodali oko 40.000 KM čime ćemo u znatnoj mjeri poboljšati uslove za boravak i rad, kako učenika, tako i nastavnog osoblja”, rekao je premijer Suljkanović.


Ovom investicijom rekonstruisan je značajan dio od oko dvije trećine cijelog objekta. Zamijenjena je unutrašnja i vanjska stolarija, krov, urađena fasada te su zamijenjeni i podovi u učionicama. Također, rekonstruisan je sistem centralnog zagrijavanja objekta, nabavljena peć na pelet, zamijenjena rasvjetna tijela u prostorijama, te urađen dio neophodnih limarskih radova. Ipak i pored svega uloženog, radovi još uvijek nisu završeni i nisu se stekli uslovi za odvijanje nastave u ovom školskom objektu.


„Školska godina je već počela, a nažalost radovi u ovoj školi su se ispostavili mnogo širi nego što se to u početku moglo pretpostaviti. Imajući u vidu da počinje i zimski period, mi ćemo kao Vlada, putem resornog ministarstva, sa menadžmentom škole i predstavnicima lokalne zajednice pokušati sagledati koji su to još neophodni radovi kako bi smo osigurali uslove za odvijanje nastavnog procesa. Nakon toga u najskorije vrijeme ćemo nastojati i da obezbijedimo finansijska sredstva za završetak radova u ovom školskom objektu”, rekao je premijer Suljkanović, pohvalno se odnoseći naspram inicijative i podrške koju u cijelom ovom procesu pružaju roditelji učenika i lokalna zajednica.
Nakon posjete školskom objektu, na poziv gospodina Karića, inače direktora kompanije Kismet, delegacija Vlade je posjetila ovu fabriku tekstila, koja odnedavno izrađuje muška odijela i za renomiranu marku Armani.


Premijer je izrazio svoje zadovoljstvo sistemom, organizacijom rada i uopće poslovanjem ove kompanije koja zapošljava oko 300 radnika.
„Ja se prije svega moram zahvaliti premijeru Suljkanoviću i ministrima koji su danas došli i posjetili školski objekat u Brijesnici Maloj. Glavni cilj današnje posjete jeste iznalaženje rješenja kako bi se djeca što prije vratila u školske klupe u školskom objektu, ali mi je bilo i zadovoljstvo da je kompanija Kismet bila danas i domaćin delegaciji Vlade.

Prezentirali smo ono čime se bavimo i viziju našeg razvoja za budućnost, a u narednom ćemo periodu više razgovarati o načinima saradnje i modelima podrške koju privrednici mogu očekivati od Vlade Tuzlanskog kantona”, rekao je direktor Karić.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara