Vijeće ministara BiH na još jednom ispitu: Hoće li naš pelet grijati naše ili građane zamalja Evropske unije

Spread the love
Dnis Husić GO SDA

Tromjesečna zabrana izvoza peleta i ogrijevnog drveta koje je donijelo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ističe 24. septembra ove godine.

Reha Centar

Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, na današnjoj telefonski održanoj hitnoj sjednici prihvatila je inicijativu da se do kraja ove godine zabrani izvoz ogrjevnog drveta i peleta iz Bosne i Hercegovine.

Zaključkom Vlade Federacije BiH inicirano je da se zaduži Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da u što kraćem roku, a ne kasnije od 15 dana od usvajanja ove inicijative, da uputi Vijeću ministara BiH odluku o privremenoj zabrani izvoza iz BiH ogrjevnog drveta i peleta do 31. decembra ove godine.

Nije tajna da su magacini sa peletom prepuni i da većina proizvođača čeka da istekne dosadašnji rok zabrane kako bi ekspresno krenuli sa izvozom, jer na ino tržištu imaju daleko bolju cijenu nego li je i ova vrtoglava u našoj zemlji ali postavlja se pitanje kako će naši građani preživjeti zimu kada po svaku cijenu želimo grijati strane državljane.

Srbija je još ranije donijela Odluku o zabrani izvoza energenata uključujući i drvne sortimente pa je za očekivati iz više razloga da će i “naše” Vijeće ministara uvažiti zahtjev Vlade BiH čime bi se i konačno otvorio prostor da snabdijavanje naših građana ogrijevom bude normalnije i zašto ne i jeftinije.

 

 

Komentari

Komentara