Najljepše četvrti na Balkanu

Spread the love
Menprom

Mnogi građani nisu svjesni činjenice da stambene četvrti predstavljaju jedinstven mozaik istorije, kulture i umjetnosti jednog naroda, te da kroz njih možemo spoznati njegov cjelokupan entitet.

Reha Centar

Na Balkanu, kao uporištu najrazličitijih kultura u Evropi, su smještene neke od zaista najunikatnijih četvrti koje je svijet ikada vidio. Famozna boemska četvrt u Beogradu je poznata po svom hedonističkom pečatu i prizvuku starih kafanskih pesmi, dok je najpoznatiji gradski kvart u Srajevu čuven po svojoj autentičnoj arihitekturi.

U prilogu ispod možete pročitati sve o karakteristikama i izgledu najdragocjenijih četvrti u ovom dijelu Evrope!

#1 Najpoznatije četvrti u Beogradu – Činovnička kolonija i Skadarlija

Voždovac se posljednjih godina izdvaja kao najatraktivnija gradska opština, a Činovnička kolonija kao izuzetno popularan kvart za stanovanje u Beogradu. Ova oblast je počela da se gradi davne 1930. godine i bila je koncipirana isključivo od jednospratnih kuća, koje su i danas ostale netaknute.

Njeni prvi stanari su bili cijenjeni državni službenici i generali, da bi kasnijih godina ugostila i čuvene književnike i pisce, poput Milorada Pavića. Autentična arhitektura i okolno zelenilo u okviru ove kolonije je ono što će vas definitivno ostaviti bez daha!

Skadarlija bespogovorno važi za boemski dragulj grada Beograda. Skadarska ulica je 1872. godina zvanično dobila svoj naziv, i od tada je, u narednih par godina, od romske mahale izrasla u ulicu koja odslikava duh srpske prijestonice. Od 1880. godine, u ovoj ulici je izgrađena kaldrma i česma, a otvorena je i prva pivara, kao i niz kafana.

Svoj prvi procvat dožljivljava u periodu između dva svjetska rata, usljed okupljanja kulturne i intelektualne elite grada u obližnjim kafanama, a drugi vrhunac nakon 2000. godine kada je postala čuvena turistička destinacija.

Ukoliko posjećujete Skadarsku ulicu, topla preporuka građana jeste da probate domaću rakiju, kao i famozne mjesne đakonije, poput dimljene šunke i kobasice uz srpsku salatu kao prilog. Autentična ulična rasvjeta, aromatično piće posluženo u staklenim čokančićima na kariranim stoljnacima, kao i prijatna i vesela atmosfera će vas definitvno očarati!

#2 Raskošni kvart u starom dijelu Soluna – Ladadika

Prva asocijacija na Grčku je za većinu ljudi Atina, a potom citadela Akropolj i boemska četvrt Plaka, međutim da li ste znali da postoji još jedna čuvena grčka četvrt koja je locirana u jednoj od najzančajnijih luka na Balkanu?

Drugi grad po veličini i značaju u Grčkoj, Solun, posjeduje raskošnu četvrt koja nosi ime Ladadika. Ovaj kvart se nalazi svega nekoliko minuta od Aristotelovog trga, odmah pored solunske luke i predstavlja pravi arhintektnoski biser.

Tokom Otomanske vladavine se na ovoj lokaciji nalazila velika i prostrana uljana pijaca na kojoj ste mogli da pronađete najrazličitije proizvode od ulja, poput ulja od divljeg ruže, kao i aromatične i nesvakidašnje začine. Reč “Ladi” u grčkom jeziku označava ulje, te je samo logično zašto je ova pijaca (a kasnije i četvrt) dobila takav naziv.

Ono što je posebno za ovaj dio grada jesu šarene zgrade izgrađene u neoklasičnom stilu, koje će zapasti za oko svakom turisti. Ranijih decenija, tačnije 1917. godine je veliki požar zadesio Solun, usljed kojeg su mnoge ove zgrade bile oštećene – godinama nakon toga je rad u pijaci u potpunosti bio obustavljen, sve do 1985. godine kada su solunske vlasti stavile ovaj kvart pod nacionalnom zaštotom i rekonstruisale objekte.

Danas ona važi za najatraktivnije mjesto u gradu sa unikatnim kafićima i tavernama koje defintivno morate obići.

#3 Kulturna baština Dubrovnika – četvrt Lazareti

Lazareti kvart u Dubrovnika predstavlja duge i uske karantinske građevine koje se nalaze pod zaštitom UNESCO-a od 1994. godine. Locirane su u istočnom ulazu u grad, na samoj raskrsnici kopnenih i morskih trgovačkih puteva.

Cjelokupna izgradnja ove četvrti je trajala od 1627. do 1647. godine, a razlog iza toga je vrlo fascinantan – kako bi se stanovništvo zaštitilo od tadašnje kuge i ostalih zaraznih bolesti.

Ono po čemu su ove građevine karakteristične jesu upravo veliki bedemi koji okružuju jedan plato, 10 lađa (nalik dvoranama) kao i 5 tzv. unutrašnjih dvorišta. Njihova današnja funkcija se oslanja na turizam, zabavu, održavanje umetničkih izložba i edukativnih kongresa i seminara. Ovo je vrlo popularna destinacija ukoliko želite da objedujete u otmenom restoranu ili posjetite određenu kulturnu manifestaciju.

#4 Boemska četvrt u Sarajevu – Baščaršija

Ono što je za Beograd Skadarlija, to je za Sarajevo Baščaršija – kulturni odraz glavne prijestonice koji datira još iz 15. vijeka. Inicijalno je ime “Baščaršija” (od turskog baş – “vrh” i çar şu – “raskrsnica četiri puta”) se najprije odnosilo na glavni pijačni trg, da bi se vremenom on odnosio na cjelokupnu Staru sarajevsku čaršiju.

Kao i u Beogradu, ni ovaj kvart nije popularan za stanovanje, jer se većina građana opredjeljuje za stanove u novogradnji, a ovu ulicu posjećuju onda kada su željni malo razonode i relaksacije.

Na trgu se nalazi “sebelj” (javna česma) koja je služila kao glavno odredište putnicima i trgovcima koji su tražili posao, a danas ona predstavlja centralnu tačku oko koje se nalaze kafići i restorani u kojima možete popiti najkvalitetniju kafu sa ratlukom iz autentičnih bakarnih posuda. Pored toga, ne možete a da ne probate domaće gastronomske specijalitete poput sarajevskih ćevapa!

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio informativan, koliko i zanimljiv, te da smo vas podstakli da se i sami odvažite da posjetite ova autentična naselja i podijelite sa nama iskustvo.

avokado.rs 

foto https://unsplash.com/photos/Pk0hmLhCrSo

https://unsplash.com/photos/xHnomVS0SiU

Komentari

Komentara