U Tuzli održana promocija zbirke proze „Užičanka Emina“ autora Mirsada Mustafića

Spread the love
Menprom

U ponedjeljak, 11. aprila 2022. godine, u narodnoj i univerzitetskoj  biblioteci “Derviš Sušić“ u Tuzli održana je promocija zbirke proze autora Mirsada Mustafića „Užičanka Emina“.

Reha Centar

Riječ je o zbirci koja sadrži 21 priču, reportažu, prozni zapis pod naslovima: “Išaret”, “Slovo o Nini”, “Mećava”, “Užičanka Emina”,  “Grijeh”, “Sirota Derviša”, “Predvorje smrti”, “Pozdrav iz Bejruta”, “Kijametski dan”,  “Žena bez adrese”, “To nije moja majka”,  “Zapisi iz bolnice”, “Daleko je Amerika”,  “Istraga”, “Čemerne trešnje”, “Glas sa Drine”, “Nekažnjeni zločin”, “Nemoj pa se ne boj”, “Ostavi je i bježi”, “Posljednja nada Rudolfa Hrena”, “Dnevnički zapisi u doba korone”.

Ovom fascinantnom zbirkom pisac je svojim proznim zapisima objedinio period od odlaska osmanske imperije sa naših prostora, dolaska Austro-ugara, Kraljevine Jugoslavije, period dva svjetska rata, vrijeme komunizma, agresije na Bosnu i Hercegovinu, zatim, život u Srebrenici prije i poslije genocida, pa sve do danas, uključujući i godine pandemije korona virusa. Naslov jedne od priča “Užičanka Emina” postao je naslov zbirke proze i to je osamnaesto književno djelo Mirsada Musrafića. Autor osim raznovrsnih tema, opisuje i život izbjeglica u daljoj i bližoj prošlosti, podsjeća da je bošnjačko, muslimansko stanovništvo koje je živjelo u Užicu i drugim gradovima prebjeglo u Bosnu, tako da i danas u Bosni ima prezimena: Užičanin, Valjevac …

Ovim književnim djelom autor Mustafić je prostorno izašao iz okvira Bosne, vremenski je obuhvatio naše krajeve u široj povijesti, a tematski je pisao raznovrsno,  o izbjeglištvu, prijateljstvu, ljubavi, posljedicama nasilja, patriotizmu, pravu siročadi, zavičaju itd.

Promotori ovog književnog djela su prof. dr. Izet Šabotić, doc. dr. Mersada Nuruddina Agović i mr. Alija Mrkonjić. Moderatorica je bila mr. Larisa Ćustendil. 

Publika je književniku Mustafiću poželjela još mnogo kvalitetnih djela kojima će obradovati svoje vjerne čitatelje. 

N. A. 

 

Komentari

Komentara