Dani Hasana Kaimije u Zvorniku od 2. – 8. juna 2014.

Spread the love
Rental Travel

U Zvorniku će od 2. do 8. juna 2014. godine biti održana manifestacija Dani Hasana Kaimije, u okviru koje će biti upriličeni brojni kulturni i vjerski sadržaji: promocije, izložba, književna večer, zikr, okrugli sto itd.

Reha Centar

U okviru manifestacije tradicionalno se svake godine dodjeljuje povelja za životno djelo „Hasan Kaimija“, a bijenalno se, naizmjenično, dodjeljuju nagrade za njauspjelije djelo iz književnosti, odnosno iz oblasti nauke.

I ove godine se kulturno-umjetnički i vjerski sadržaji priređuju u Sapni i Tuzli, a manifestacija će imati međunarodni karakter, s obzirom da će na njoj sudjelovati umjetnici iz nekoliko zemalja.

HASAN KAIMIJA

Tim povodom u prostorijama tuzlanskog Muftijstva, upriličena je i press konferencija na kojoj će biti saopćena imena dobitnika nagrade za najbolje djelo iz oblasti književnosti, te ime dobitnika povelje „Hasan Kaimija“ za životno djelo.

HASAN KAIMIJA

Za najbolje djelo iz oblasti književnosti proglašen je roman Samedina Kadića, “Paučina” , najbolja knjiga objavljena u 2012 i 2013 godini, a Povelju “Hasan Kainija” za životno djelo dobio je Šejh Mehmed ef. Hafizović, koji je kao borac Armije R BiH poginuo na kladanjskom ratištu i koji je posthumno odlikovan Zlatnim ljiljanom 1996 godine.

Na njegovom mezaru danas je proučen i Tevhid te prigodne dove.

 

AKTUELNO.BA

 

Komentari

Komentara