Druga Međunarodna konferencija bibliotekara, arhivista i muzeologa

Spread the love
Rental Travel

U organizaciji Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ i Vlade Crne Gore – Ministarstva za kulturu organizovana je Druga Međunarodna konferencija bibliotekara, arhivista i muzeologa „Libraries, Archives and Museums Conference (LAM), Montenegro, 2019“, Cetinje, u periodu od 16. – 17. maja 2019. godine.

Reha Centar

Tema seminara je: „Evropske smjernice za saradnju bibliioteka, arhiva i muzeja, UN Agenda 2030. za održivi razvoj (UN 2030 Agenda for Sustainable Development)“. Agenda UN za održivi razvoj 2030. godine je okvir od 17 ciljeva održivog razvoja (SDGs) sa ukupno 169 ciljeva koji obuhvataju ekonomski, ekološki i društveni razvoj. Oni postavljaju plan za sve zemlje da se aktivno uključe u stvaranju boljeg svijeta za svoje ljude. Biblioteke, arhivi i muzeji su ključne institucije za postizanje ciljeva. Tokom proteklih godina IFLA (Međunarodna federacija bibliotečkih udruženja i institucija) je aktivno učestvovala u stvaranju UN Agende 2030. zagovarajući uključivanje pristupa informacijama, očuvanje kulturnog nasljeđa, univerzalne pismenosti i pristupa informacijama i koimunikacijskim tehnologijama (ICT)

Ispred JU Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla, svoj rad je prezentirala mr.sc Enisa Žunić, bibliotečki savjetnik, na temu: “Značaj bibliotečkih nauka i informacija u skladu sa nastavnim procesom, u kontekstu evropskih integracija s ciljem održivog razvoja“.

Skupu su se obratili Aleksandar Dajković, generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu Ministarstva kulture Crne Gore, Aleksandar Kašćelan, gradonačelnik Prijestonice Cetinje, i Bogić Rakočević, direktor Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ Cetinje.

Konfereniciji su prisustvovali i uzeli učešća bibliotekari, arhivisti i muzeolozi iz Njemačke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Kosova i Makedonije.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara