Mogućnosti obnove Starog grada Teočak

Spread the love
Rental Travel

U utorak, 13. marta 2018. godine delegacija Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona predvođena ministricom Slavenom Vojinović i Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona (Benjamin Bajrektarević, direktor Zavoda i Semir Hadžimusić, stručni saradnik u Zavodu) je boravila u radnoj posjeti Općini Teočak.

Reha Centar

 

Održan je radno-konsultativni sastanak s načelnikom općine Teočak, g. Tajibom Muminovićem i njegovim saradnicima na temu mogućnosti obnove kompleksa Stari grad Teočak, što se prije svega odnosi na utvrdu koja datira još iz 14. stoljeća. Tim povodom, ministrica Vojinović je načelnika informisala o namjeri izrade projektnog prijedloga na temu očuvanja kulturno-historijskog naslijeđa u funkciji razvoja turizma koji bi bio pripremljen za predstojeće pozive za sufinansiranje projekata od strane Europske Unije te mogućnostima uključivanja Općine Teočak u ovaj projekat s ciljem obnove Starog grada Teočak.

Predstavnici Zavoda su upoznali načelnika Općine Teočak da su prije dvije godine podnijeli peticiju za proglašenje prirodno-graditeljske cjeline Stari grad Teočak nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Ovom peticijom je obuhvaćena i džamija Fethija, koja se nalazi u istoj cjelini Starog grada. Obnova Starog grada Teočak je prijeko potrebna jer je isti dosta oštećen i ugrožen od dalje devastacije, pa i nestanka. Sem toga ovaj kompleks je dosta neistražen, te je potrebno pokrenuti nova stručna istraživanja.

Nakon sastanka, prisutni su posjetili Stari grad Teočak i uvjerili se u neophodnost obnove ovog značajnog dobra naslijeđa Bosne i Hercegovine.

aktuelno.ba / odjeljenje za informisanje Vlade TK

Komentari

Komentara