Mališani sa onkologije i hematologije UKC Tuzla počeli svoj svemirski put

Spread the love
Rental Travel

Mališani sa Odjeljenja za pedijatrijsku onkologiju i hematologiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla, dobili su priliku da pošalju svoje radove u svemir. Djevojčice i dječaci naslikat će radove uz pomoć umjetnice Edine Selesković, koji će potom biti prikazani na replici svemirskog odijela zajedno sa radovima djece oboljele od raka širom svijeta.

Reha Centar

ILC Dover koji izrađuje NASA odijela, pričvrstit će dječije radove na repliku nazvanu “EXPLORATION” (Istraživanje).

Radio Kameleon povodom 25. rođendana sa tuzlanskim UKC-om, dobili su čast da UKC Tuzla bude jedna od bolnica širom svijeta koja će učestvovati u projektu “Spacesuit Art”.

“Djeca su se jako obradovala ovom projektu. On im prestavlja jednu vrstu igre, ali i sama pomisao da će ono što rade biti lansirano u svemir, stvarno ih je obradovala i uzbudila. Pored liječenja zbog kojeg su ovdje, ovo im je i velika psihološka podrška, kako njima, tako i njihovim roditeljima, da se ne bi osjećali drugačije u odnosu na drugu djecu”, kaže doktorica Lejla Dostović Hamidović.

Tokom današnje radionice mališani su putem Skype-a komunicirali sa astronauticom Nicole Stott, koja im je otkrila kakav je osjećaj biti u svemiru, te poručila da bez obzira sa kakvim smo problemima suočeni, uvijek trebamo slijediti svoje snove.

“Projekat umjetničkog svemirskog odijela ima za cilj podizanje globalne svijesti o bolesti raka koja pogađa djecu i promoviše moć liječenja umjetnošću. Projekat pruža priliku mladim pacijentima oboljelim od raka da vide svoje umjetničke radove kako orbitiraju oko Zemlje te, bivaju prikazani u Svemirskom Centru Huston koji je, ujedno, centar za posjetitelje te globalne forume, a sve sa misijom širenja inspirativnih poruka nade, hrabrosti i ujedinjenja djece i porodica širom svijeta”, kazala je umjetnica Edina Selesković.

Radovima su povezana tri velika inspirativna projekta – Art Space Suit pod podrškom NASA, Projekt Postcard umjetnice Marie Lanas, te projekat Think Freedom BH umjetnice Edine Selesković.

Ovo je četvrta serija umjetničkih svemirskih odijela uključujući serije “NADA”, “HRABROST” I “UJEDINJENOST”. Mališani će bojiti i umjetničke razglednice i poruke koje će biti poslane astronautima Internacionalne Svemirske Stanice.

BHRT

Komentari

Komentara