-
Čestitka premijera Irfana Halilagića povodom Vaskrsa - about 1 hour ago
-
”Bosna prije svega”: Studentska konferencija o Aliji Izetbegoviću 7. maja u BKC TK - 2 hours ago
-
Prvi Sajam Kafe i Čokolade u Tuzli od 16. do 18. maja/svibnja - 5 hours ago
-
Grad Tuzla finansira/sufinansira 54 manifestacije iz oblasti kulture - 5 hours ago
-
Čestitka gradonačelnika i predsjedavajuće Gradskog vijeća Tuzle u povodu Svjetskog dana slobode medija - 5 hours ago
-
Uprava policije MUP TK-a: Pojačane planske aktivnosti povodom 1.Maja - apr 30, 2024
-
ILO: Obavještenje o javnim pozivima za osposobljavanje – pekar i konobar keteringa - apr 30, 2024
-
Prvomajska čestitka predjsednika Skupštine TK - apr 30, 2024
-
14. Kaleidoskop festival održaće se u Tuzli od 23. do 27. jula - apr 30, 2024
-
Čestitka premijera Halilgića povodom 1. maja Međunarodnog praznika rada - apr 30, 2024
Kakvu hranu jesti za ramazan kad je post na visokim temperaturama?
Semen Oner, šefica kuhinje s Odsjeka za kulinarstvo na Univerzitetu za ekonomiju u Izmiru, u Turskoj, tokom odabranog mjeseca za muslimane, ramazana, savjetovala je konzumaciju jela koja nisu previše začinjena.
Podsjetila je kako je post i ove godine dug i dolazi u vrijeme kada su povišene temperature zraka zbog čega je savjetovala namirnice i hranu napravljenu na maslinovom ulju i sa dodatkom jogurta.
“Savjetujem izbjegavanje vrlo začinjene, slatke i slane hrane, jer izaziva žeđ. Ispravnije je usmjeriti se ka lakšoj hrani”, poručila je Oner.
Podsjetila je kako je moguće pronaći svježe namirnice i sezonsko voće i povrće.
“Treba birati jela na maslinovom ulju ili jela sa povrćem i mesom. Naprimjer, kao što može artičoka na maslinovom ulju, može i artičoka sa mesom”, rekla je Oner koja savjetuje izbjegavanje pržene hrane.
Idealna sofra za iftar, prema njenim riječima, bila bi jela u kojima preovladava povrće te napomenula da postoje mnoga jela koja se mogu napraviti od patlidžana.
Također, preporučila je pravljenje čorbi od jogurta ili čak hladne čorbe od paradajza koja je ispravan izbor kako bi se nadomjestila izgubljena količina tečnosti tokom dana kada su povišene temperature zraka.
Oner je savjetovala i pravljenje poslastica koje nisu teške za stomak, odnosno voćne varijante.
Anadolija /Radiosarajevo ba / aktuelno.ba