„Dan ružičastih majica“- Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

Spread the love
Rental Travel

Posljednja srijeda u mjesecu februaru obilježava se kao Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja u školama u okviru kampanje koja se sprovodi u sklopu Dana ružičastih majica.

Reha Centar

Naime, ideja je nastala kao znak protesta zbog incidenta koji se desio u jednoj školi. Sve je počelo u Kanadi kada je dječak u znak podrške svojoj majci oboljeloj od karcinoma na prvi dan škole obukao ružičastu majicu. Vršnjaci su ga ismijavali i psihički i fizički zlostavljali. Nakon toga u znak solidarnosti prema zlostavljanom dječaku veliki broj vršnjaka takođe je obukao ružičaste majice.

Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja i postale su prepoznatljiv simbol inicijative i međunarodno prepoznate godišnjice prevencije vršnjačkog nasilja u školama.

Oko 43% djece u osnovnim školama, te 29% učenika srednjih škola u BiH iskusio je neku vrstu vršnjačkog nasilja. Zabrinjavajuće je da je ovaj broj u porastu.

Udruženje “Zemlja djece u BiH” Tuzla podržat će kampanju realizacijom preventivnih radionica na temu vršnjačkog nasilja u OŠ “Centar” na dan 22.02.2017. godine u 13h.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara