Hipertenzija“ – duhovita priča ozbiljne sadržine na sceni BKC Tuzla

Spread the love
Rental Travel

Predstava „Hipertenzija“ u izvedbi Predraga Ejdusa i Branislava Trifunovića predstavlja na duhovit način ozbiljne probleme srpskog sistema i društva (stanje se može preslikati i na bosanski sistem i društvo).

Reha Centar

Ejdus je u ulozi policajca u penziji, „Mitra Kurdulije“, svojom maestralnom glumom iz minuta u minut otvara mračne stranice jednog društva koje nisu nepoznate javnosti, ali se o njima ne diskutuje smjelo i glasno. Smjenjiva se pred publikom u ulogama, bivšeg policajca, advokata, kafedžije do homoseksualca. Predstavu „Hipertenzija“ koju je režirao i napisao Svetislav Basara, ovaj glumac svrstava u „briljantno iskustvo“.

Predstava se bavi nečim što je na neki način još uvek „tabu“ tema, bar kada je riječ o pozorištu, a to su službe državne bezbjednosti, policija, mentalitet našeg naroda, nešto što manje-više svi znamo, ali se o tome ne govori otvoreno i do kraja.

PREDSTAVA HIPERTENZIJA

Glumac Branislav Trifunović u ulozi Igora Furtule, ključan je lik kojem će Mitar Kurdulija otkriti svoje životne tajne. Pored svojih, otkriva i tajnu samoubistva Igorovog oca, takođe bivšeg policajca.

Svetislav Basara je inteligentan pisac koji je sve to sklopio u jednu pozorišnu formu koju će svi „progutati“, ma koliko ona bila gorka. Publika se uvijek smije, ali kada se predstava završi, iz sale izlazi zapitana, jer postoji ta misao da je „sve moguće i da se zapravo takve stvari dešavaju“.

Basarina predstava na repertoaru je punih pet godina tokom kojih su je Ejdus i Trifunović izveli oko 70 puta u Srbiji i zemljama regiona.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara