Republika Turska, zemlja partner 28. Međunarodnog sarajevskog sajma knjige 2016.

Spread the love
Rental Travel

Republika Turska, zemlja partner  28. Međunarodnog  sarajevskog sajma knjige 2016. predstavit će se sarajevskoj i bosanskohercegovačkoj čitalačkoj publici brojnim aktivnostima tokom pet dana trajanja Sajma, istaknuto je na jučer održanoj ceremoniji otvaranja Turskog nacionalnog štanda.

Reha Centar

Kako je istaknuo Hamdi Turşucu,  generalni direktor Direkcije za biblioteke i izdavaštvo Ministarstva za kulturu i turizam Republike Turske, osim što će svoja izdanja predstaviti devet najvećih turskih izdavačkih kuća, otvorit će se brojne mogućnosti saradnje kroz razgovore o dječijoj književnosti, panel diskusije, izložbe, rad turskog kulturnog centra Yunus Emre, aktivnosti programa prevođenja i izdavaštva TED.

ambasador NJ.E. Cihad Erginay

“Turska je prema svim pokazateljima 11. zemlja u svijetu kada je u pitanju izdavaštvo. Prisutni smo na brojnim sajmovima knjiga na kojima predstavljamo naše izdavaštvo, ali ono što želim naglasiti jeste da za nas svi drugi sajmovi knjiga idu na jednu stranu, a ovaj sarajevski na drugu, jer za nas ima posebnu važnost i značenje. Drago mi je što mogu reći da se u okviru programa prevođenja i izdavaštva TED u Bosni i Hercegovoini trenutno prevodi 88 knjiga turskih autora, a već  je 48 književnih djela prevedeno sa turskog na bosanski jezik”, kazao je Turşucu.

Predsjednik Udruženja za štampu i publikacije Republike Turske Munir Üstün naglasio je da za ovo Udruženje nastup na Sajmu knjiga u Sarajevu od izuzetne važnosti.

„Republika Turska je nedavno bila partner velikog privrednog sajma u BiH, sada smo partner Međunarodnog sajma knjige 2016. Na ovaj način želimo doprinijeti jačanju privrednih, kulturnih i svih drugih veza između naše dvije, prijeteljske zemlje“, istaknuo je NJ.E. Cihad Erginay, ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini.

Hamdi Turşucu

U ime Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, predstavnicima Republike Turske na prijateljstvu, saradnji i pomoći zahvalio se Zlatko Horvat, sekretar Ministarstva civilnih poslova.

„To prijateljstvo, saradnja i pomoć se ogledaju na brojnim konkretnim projektima koji se realiziraju ovdje u BiH, od kojih korist imaju građani naše zemlje“, naglasio je Horvat.

Turski nacionalni štand prostire se na 160 metara kvadratnih i na njemu će se sa svojim izdanjima predstaviti 12 izdavačkih kuća. Prvoga dana Sajma otvorena je izložba „Otomanska civilizacija na Balkanu“ u okviru koje je predavanje održao poznati turski historičar prof.dr. Erhan Afyoncu. Drugoga dana Sajma, na Turskom nacionalnom štandu razgovarano je o dječijoj književnosti „Bajke o srebrenom jezeru“, u okviru kojih je predavanje održala Melike Gunyuz. U prostorima Gazi-Husrefbegove biblioteke bit će održano predavanje „Osmanski arhivi o Balkanu – Rukopisi“ tokom kojega će govoriti prof.dr. Muhittin Macit, doc.dr.Adnan Kadrić i dr. Sead Bešlija.

U Institutu Yunus Emre bit će organizirano čitanje Cuda „Jedan sarajevski roman“. U večernjim satima, sa početkom u 19.00 sati u Domu mladih, Skenderija bit će održan koncert Hora tradicionalne turske muzike koji će izvesti tradicionalne melodije Turske i Balkana, nakon čega će biti održan koktel.

aktuelno.ba

 

 

 

Komentari

Komentara

Posted In: