Sirijac Imad el-Husin, poznatiji u BiH kao Abu Hamza danas pušten na slobodu

Spread the love
Menprom

Sedam godina boravio je Sirijac Imad el-Husin, poznatiji u BiH kao Abu Hamza u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu, a danas je pušten na slobodu uz, kako tvrdi njegova kćerka, “blaže mjere zabrane”.

Reha Centar

Abu Hamza je bio zatvoren zbog prijetnji po nacionalnu sigurnost.

Abu Hamza se za vrijeme rata u BiH borio kao pripadnik brigade El-Mudžahid. Nakon rata dobio je državljanstvo BiH, ali je 2008. godine uhapšen. Slobode je lišen bez optužbe i počinjenog krivičnog djela, jer ga država Bosna i Hercegovina smatra prijetnjom po nacionalnu sigurnost.

Kćerka Abu hamze Nudžeima Softić je kazala kako je kretanje njenog oca ogranično na Kanton Sarajevo, te se tri puta sedmično mora javljati policiji.

Ako ne bude poštovao “blaži nadzor”, Abu Hamza će opet u izolaciju

U slučaju da strani državljanin ne poštuje obaveze iz rješenja o blažoj mjeri nadzora ili preduzme aktivnosti koje su u suprotnosti sa Zakonom, može mu se ponovo izreći mjera nadzora smještanjem u Imigracioni centar, saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.

“Abu Hamza i dalje predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost BiH i kako mu je izrečena mjera protjerivanja, Služba će nastaviti aktivnosti na iznalaženju sigurne treće zemlje koja bi prihvatila navedenog stranca s ciljem stvaranja uvjeta za njegovo udaljenje iz BiH.

Puštanje na slobodu uslijedilo je nakon što je na snagu stupio novi Zakon o strancima koji je usklađen s neophodnim direktivama Evropske unije (EU). Njime je definirano da se, između ostalog, strani državljani ne mogu držati u pritvoru duže od 18 mjeseci.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: